НОВИНИОБЩЕСТВО

Филиалът на Пловдивския университет в Смолян посреща 60-тия си випуск

Филиалът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян ще посрещне 60-тия си випуск. От основаването на Учителския институт „Дичо Петров” през 1962 г. са изминали 60 години преподавателска и научна дейност в областния град. А преди 25 години – на 27 януари 1997 г., институтът е преобразуван и става част от Пловдивския университет. „Филиалът в Смолян е институционално акредитирана институция и всички специалности имат получена програмна акредитация в съответните професионални направления. Преди няколко дни получихме доклада за оценка и акредитация на петте педагогически специалности”, каза проф. Елена Николова – научен секретар на Филиал – Смолян.

От миналата година във филиала е въведен онлайн прием на документи, което улеснява студентите и само с няколко клика на мишката може да се кандидатства по желаната специалност. Приемът за учебната 2021/2022 г. вече е стартирал. На фейсбук страницата на филиала се представят осемте специалности – „Начална училищна педагогика с английски език”; петте специалности в педагогическото направление – „Български език и история”, „Български език и английски”, „История и география”, „Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт”, „Математика, информатика и информационни технологии”; както и „Маркетинг” и „Биология с екотуризъм”.

За улеснение на студентите е въведен модулен принцип на организиране на учебните занятия, което дава възможност да работят едновременно със следването, както и да получават стипендии.
Кандидатите за новата учебна година могат да кандидатстват в класирането с оценка от матурата или конкурсен изпит, като балообразуваща е по-високата оценка. Очаква се и тази година педагогическите специалности да бъдат освободени от такси.

„През тези 60 години хиляди студенти са преминали през Филиала в Смолян. Работодателите дават висока оценка, а повечето от учителите в областта са завършили при нас. И високите резултати, които учениците показват, са атестат за преподавателите, от които са получили добра теоретична и практическа подготовка”, коментира още проф. Елена Николова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close