Вяра и традицииНОВИНИ

Епископ Висарион: “Простете на всички всичко и ще бъдете простени!“

“Простете на всички всичко и ще бъдете простени!“. С този призив се обърна към богомолците на Прощалната неделя преди Великия пост  – Неделя Сиропустна (Сирни заговезни, т.г. 14 март) архиерейският наместник  на Смолянска духовна околия  епископ Висарион. Той възглави и двете  богослужения в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян  –  Архиерейската  св. Литургия и Архиерейската  Вечерня с чина на взаимното опрощение.  Епископът бе посрещнат и изпратен с камбанен звън. Дошлите в храма станаха свидетели и участници на благодатните последования, които насочват към размисъл как да прилагаме вярата ни в живота всеки миг и да вървим по пътя на спасението.

На светата Литургия заедно със Смоленския епископ Висарион съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеникът към храма Иван Марински с помощници иподяконите Марин, Илия, Красимир и Емил.  На Вечернята с чина на взаимното опрощение  към тях се присъединиха и свещеници от Смолян и духовната околия, песнопенията изпълняваха църковните певци Даниел, Васил, Веска и Йорданка под диригентството на Живка Манолова.

В последния ден преди Великия пост отново прозвуча заветът  на Христос от Евангелието: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ (Мат. 6:15)  А на Вечернята се извършви специалният чин на прошката. Всички взаимно поискаха и дадоха прошка – епископ, свещеници, миряни.

Епископ Висарион произнесе слово: „Благочестиви християни, братя и сестри в Христа Господа! Простете на всички всичко и ще бъдете простени. Простете и ще бъдете спасени и ще наследите рая. Господи! Помилуй ме, Боже, бъди милостив към мене грешния. И ще започне чудото на нашето спасение. С мир, тишина и любов ще утеши Господ нашите покайни и смирени души и сърца, за да  прости греховете ни.

Светият Велик Пост е пред дверите. Простено – прости! Да си кажем, братя и сестри, за да влезем във Великия Пост, да застанем на попрището на подвизите покаяние, въздържание и смирение, да се утвърдим в тях та, след като получим прошка, да бъдем по-добри и чисти, за  да заслужим богатите милости на Бога, Комуто да бъде чест и слава сега и во веки.  Да срещнем Христовото Възкресение Светата Пасха – райското сияние на земята. Амин!“

Църковното песнопение в първи ден  на  поста /понеделник/, когато започва началото на духовните  подвизи,  ще ни прикани с поучението:  „Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден. Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението. Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.“

Архиерейско наместничество – Смолян

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close