ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНА ФОКУС

Двама от Смолянско участваха в преговорите за правителство

Депутатът от „Демократична България“ Зарко Маринов и членът на Изпълнителното бюро на БСП Емил Хумчев се включиха в преговорите за коалиционно споразумение за мнозинство в парламента и редовно правителство. Дебатите бяха от вторник до събота в различни секторни политики. Маринов участва в консултациите в сектор „Регионално развитие“, които се проведоха в четвъртък, а Хумчев – в сектор „Туризъм“ в петък.

„Основният проблем е прекомерната централизация на държавата, особено през последните 10-12 години, за да се канализира корупцията. Това убива периферните и гранични региони и задълбочава регионалните дисбаланси“, заяви Зарко Маринов. Той изтъкна като успех на преговорите споразумението за създаване на Национален фонд за сближаване между регионите – Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар, програма за развитие на регионите, инвестиции в ново оборудване за бърз достъп до спешна медицинска помощ, както и започване на активна работа за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление.

От името на групата на БСП Емил Хумчев предложи няколко краткосрочни мерки, които трябва да се приложат в сектор „Туризъм“, най-засегнатият от пандемията. Сред тях са запазване на 9% ДДС за ресторантите и заведенията, връщане на мярката 60/40 в стария вариант – т.е. да се доказва 20% спад на оборота, създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори в Българска банка за развитие, безплатни бързи тестове за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат, енергийна компенсация, целево подпомагане. „Това, което е важно за планинските общини, е целево подпомагане от държавата“, каза Хумчев и даде пример с готовия проект за геотермалната вода в Златоград, който без подкрепа на държавата няма да може да се осъществи.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Преговорните екипи, излъчени от БСП са бивши министри или такива, които свързвам само с опашките по магазините. Ако това са лицата на Нинова в БСП, по-добре е да не участват.
    Това важи най-вече за членът на Изпълнителното бюро на БСП Емил Хумчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close