Advertisement
Политика

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ – заедно на изборите на 2 април

Партиите от коалиция „Демократична България“ – ДСБ и „Да България“, започват преговори за общо явяване на парламентарните избори на 2 април с „Продължаваме промяната“.

ДСБ взе решението си в събота на национално съвещание на областните и общински структури на партията, а „Да България“ на Национален съвет в неделя. Във форума на ДСБ участваха лидерите на „Да България“ и „Зелено движение“ Христо Иванов и Владислав Панев, както и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че „Демократи за силна България“ е стожерът на евроатлантическите ценности, но в предстоящата битка не искат да са сами, а заедно с ПП. Ако се постигне обединение между „Демократична България“ и ПП, могат да бъдат спечелени предсрочните избори. “Тези избори са много важни, трябва да работим за висока избирателна активност. Трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство”, заяви Атанасов. Според него, ситуацията в България днес напомня на 1997 г., защото сме изправени пред същите предизвикателства. Битката е между реформаторските и реставраторски сили. “Или ние, или те”, каза той.

Успехът на следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно демократично реформаторско управление, защото виждаме, че и в политиката няма вакуум. Ако не можем да наложим такова управление, властта отива другаде, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на националното съвещание на ДСБ.

„Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение.“ – заяви Кирил Петков. Той посочи, че през следващите три месеца процесът на обединение ще продължи като лавина.

“Надеждата на всички българи, че заедно можем повече, ще се случи през точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сборът на няколко партии”, каза лидерът на ПП.

Форумът на ДСБ прие резолюция, в която се казва:

1. Оценява постигнатото от коалиционния формат „Демократична България“ като успешно. Отстояването на демократичните ценности е единствената гаранция за генериране на модерни десни политики и реформи. Основна цел трябва да бъде запазването и бъдещо консолидиране на обединението.

2. Отчита необходимостта от обединение и концентрация на реформаторските сили в България на предстоящите парламентарни и местни избори, за да бъдат пресечени опитите за реставрация на корумпираното управление на Борисов с помощта на партиите на статуквото и изборни фалшификации.
Четете още

3. Отчита необходимостта от укрепване на парламентарната република и парламентарното управление, съставяне на стабилно правителство, което да гарантира националната сигурност, както и да бъдат пресечени всички опити за тласкане на държавата към република с президентско управление.

4. Оценява продължителното управление под формата на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, като опасно за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието й в региона.

5. Подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на „Демократична България“ – обединение с ПП „Продължаваме промяната“ като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление, което:

• да реформира българските институции, да проведе истинска съдебна реформа, да изкорени корупцията и осигури икономически растеж, чрез който чувствително да се повишат доходите и благосъстоянието на българските граждани.

• да модернизира българската армия и служби, да изпълни необходимите условия за приемане на България в Шенген и Еврозоната, да укрепи евроатлантическата ориентация на България и да се утвърди като надежден партньор в ЕС и НАТО, решително да противодейства на заплахите от Кремъл и всякакви опити за отклоняване от външнополитическа ориентация на България.

Във връзка с гореизложеното, дава мандат на председателя на Демократи за силна България за преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явявяване във формат партии от „Демократична България“ и ПП „Продължаваме промяната“.

6. Възлага на общинските и областните структури на партията да водят преговори за широко обединение на реформаторските сили с цел издигане на общи кандидатури за на предстоящите местни избори. Отсраняването на ГЕРБ и ДПС от местната власт е единствената възможност за преодоляване на корупцията и феодализацията на българските общини като единствена възможност за трайна политическа стабилност и благополучие на българските граждани.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!