Advertisement
ПолитикаНОВИНИПОЛИТИКА

Михал Камбарев: Ще се борим за прозрачност и отчетност

В светлината на настоящите събития, от “Продължаваме Промяната – Демократична България” искат да поставят акцент върху прозрачността и отчетността като основни стълбове на бъдещето на община Смолян. Михал Камбарев и неговият екип целят да предоставят ясна картина пред жителите на Смолян за текущата ситуация и възможните подобрения.

В последните няколко дни в медийното пространство в Смолян тече дебат за финансовата прозрачност на община Смолян. В този контекст, Камбарев споделя, че не желае да влиза в кални битки, а вместо това иска да предостави фактология, която да даде повече информация на гражданите за реалното състояние, потвърдено от съд и няколко министерства:

  1. Преди броени дни, Михал Камбарев подаде сигнал в Министерство на финансите, в който са изложени множество факти за лоша финансова дисциплина и такива за възможни злоупотреби в Община Смолян. Тепърва предстои разглеждане на сигнала от компетентните институции.
  1. През май месец 2023 г., Административен съд – Смолян осъди кмета Николай Мелемов зa непредоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация. Cлeд пoиcĸaнa oбщecтвeнa инфopмaция oт Kaмбapeв oтнocнo oдитния ĸoмитeт и ĸoнтpoл нa Oбщинa Cмoлян, Meлeмoв издaдe нeзaĸoнocъoбpaзнo peшeниe, c ĸoeтo нe бeшe пpeдocтaвeнa инфopмaциятa. Toвa peшeниe oбaчe пpoтивopeчи нa бългapcĸия зaĸoн, ĸaĸтo потвърди и съдът. B xoдa нa cъдeбнoтo пpoизвoдcтвo cтaнa яcнo, чe Oбщинaтa нe e фopмиpaлa oдитeн ĸoмитeт, ĸoйтo e зaдължитeлeн cъглacнo Зaĸoнa зa вътpeшния oдит в пyбличния ceĸтop.

    3. В интервю за Банкеръ, Михал Камбарев сподели информация от отговор, получен от Министерство на електронното управление. Отговорът разкрива проведена проверка на Община Смолян, при която са установени нарушения на закона, свързани с бюджетния процес. Като резултат от проверката, са наложени две глоби на кмета Николай Мелемов за нарушенията.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!