КултураНОВИНИ

Бивш кмет превърна в библиотека единственото заведение в Стойките

 

„Днес съм си харесал да чета книгата „Здраве и добър живот“. С тези думи, напук на пандемията, ни посрещна 73-годишният Костадин Райков от смолянското село Стойките. Той е един от ревностните почитатели на кафе-библиотеката в единственото заведение в селото, стопанисвано от бившия кмет Георги Георгиев. „На възраст съм, но обичам преди всичко да чета за живота, за любовта и т.н. Ние селяните четем от скука. Като няма какво да правим – четем“, с усмивка споделя възрастният мъж.

Своеобразната уютна читалня с наредени на рафтовете книги е идея на Георги Георгиев, който изкара 13 години като кмет на Стойките. Книгите са близо 300. Има за всеки вкус – като се започне от написаните през 16 век средновековни романи  „Гаргантюа и Пантагрюел“ на френския писател Франсоа Рабле, премине се през „Анна Каренина“ на Лев Толстой, „Георги Димитров“ – от 1943 г., и се стигне до „Живей бързо“ – историята на братята Васил и Георги Илиеви, „Къртицата в Кремъл“ и др.

Кафе-библиотеката се е превърнала в притегателен център не само за местните жители, но и за гостите на Стойките. Едни търсят исторически романи, други – съвременните, трети изданията на Чудомир и Радой Ралин, чиито истории и днес са актуални. На рафтовете е обособен и цял отдел църковна литература, подарена от местни жители.

Библиотеката не случайно е обособена в местното заведение. Една от идеите на бившия кмет е да възроди желанието у младите към четенето на книги.

Ресторантът на Георги Георгиев е първият в района, подел инициативата за възраждане на четенето на книги. Атмосферата също е неповторима. В единият край е читалнята. А срещу нея – в другия ъгъл е „Кътът на баба“. В него Георги е подредил бюфетът на баба си, бастунът на дядо си и други техни вещи, а за уют запалва и печката им с дърва.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close