Вяра и традиции

Бивш кмет на Смолян и настоящ свещеник подреди живота си в изложба

Държавният архив в Смолян почете в петък с изложба 95-годишнината от рождението на дългогодишния архиерейски наместник в Смолян – покойният свещеник Михаил Михайлов, и 70-годишния юбилей на неговия син свещеник Димитър Михайлов.
„Събитието днес е включено в нашия календар през юни във връзка с 58-годишнината от Съединението на трите селища – Устово, Райково и Смолян, в един обединен град.

Директорът на Държавния архив Зоя Начева представи накратко живота на отец Димитър и неговия баща свещеник Михаил Михайлов. На снимката секретарят на Архиерейското наместничество отец Запрян Шиков (в средата) и археологът Никола Дамянов (в ляво)

С това честване закриваме поредицата тържества“, каза директорът на архива Зоя Начева, която представи накратко отец Димитър и неговия баща свещеник Михаил Михайлов.

Изложбата съдържа документи и снимки от живота на отец Димитър

Димитър Михайлов е дългогодишен музеен работник, първият демократично избран кмет на Смолян след 1990 година. Днес служи в храм „Св. Висарион Смоленски”. През 2017 той година дари целия личен архив и този на баща му – документи и богат снимков материал, на Държавния архив.

Дипломата по богословие на свещеник Михаил Михайлов

Сред дарените архиви на свещеник Димитър са оригиналният акт за раждане, кръщелно и венчално свидетелство, документи, свързани с обучението му, студентска книжка, свидетелство за завършено висше образование, лична студентска карта, членска карта, различни грамоти, свидетелства, актове за дарения, похвални писма. В изложба са подредени значки, снимки, извадки от вестници с интервюта, давани през годините.
Преди няколко години той дари химикалката, с която е подписан договорът за побратимяване на Смолян и Ксанти през 1995 г., както и снимков материал за дружбата между Смолян и израелския град Ейлат.

Отец Михаил Михайлов приживе беше архиерейски наместник на Смолян

„Това е почти целия архив от моя живот. Историята не започва и не завършва с мен, но ако всеки човек постъпва така, ще помогне за в бъдеще идните поколения да знаят за него, да прочетат и видят какво е правил и сигурно ще помогне на някой, който ще има нужда от такива материали в работата му като историк, краевед или изследовател“, каза отец Димитър.

Писалката, с която е подписан договорът за побратимяване на Смолян и Ксанти през 1995 г.

Отец Димитър Михайлов: Освен на Бог служа и на хората

Изложбата какво представлява?
Изложбата е със снимков материал и документи, които са дарени от мен, и от моите лели. Започнах преди година и половина да събирам материали. Да описвам снимките по години, дати, да бъде точно всичко – още от раждането, още с акта ми за раждане, свидетелство за кръщене, от детски години, детско-юношески, в казарма, преди това средношколски снимки, всичко съм запазил. След това от кметуването – документи, които са минали през мен, снимки, изобщо всичко до дата 17 юни – до неделя. Всичко, свързано с църквата, със строителството. Даже съм предал архива на сдружението, проекти – всичко е в архива.

Т. е. всички документи, които са свързани с твоя живот, си предал на Държавния архив?
Всички документи – венчавки, сватби, на децата ми, всичко, където ме има сниман, е в архива – лични документи, документ за лов, после документ от военното окръжие, когато ме правят капитан, разни грамоти, от Дора Янкова, от ген. Топалов, от Костадин Чаталбашев – всякакъв вид документация, касаеща моя живот, е в архива. Те затова ме направиха дарител на 2017.

Кой от тези периоди от живота ти е най-интересен?
В общи линии аз съм доволен от живота. Всеки период си има своя смисъл, всеки период си има и хубави, и лоши страни. Интересен е животът ми като кмет. Но, като че ли сега, в последно време, като духовно лице е най-ползотворен, тъй като е свързан с бита на хората. Освен на Бог служа и на хората. Интересното е, че едно такова последно поприще не бях очаквал, че ще го взема, въпреки образованието ми, тъй като животът в младите години ме насочи към светски професии – и в Регионалния музей, и в БЗНС, и като кмета на Община Смолян, и във фирма „Универс“. И ако не беше този факт, да се строи храм в Смолян, ако не бяха промените, нямаше да се посветя на църквата. Не се гледаше с добро око преди промените и това ме въздържаше. За разлика от баща ми, който от дете желаеше да стана свещеник, аз желаех да завърша, пък когато му дойде времето да се ръкоположа. И това време дойде с построяването на храма „Св. Висарион Смоленски“.

Advertisement
Back to top button
Close