Местна властНА ФОКУС

Без увеличение на такса смет в Смолян, само трима съветника гласуваха „за”

Гражданка на Смолян поиска покачване с 15-18% на всички такси и услуги в Община Смолян

Общинските съветници не разрешиха да се увеличи таксата за битови отпадъци в Смолян. При разглеждане на докладната за изменение на Наредба 2 на днешното заседание, само трима съветника от групата на ГЕРБ – Стоян Иванов, Денислав Костов и Тодор Митов, гласуваха за скок на цените.

„Това е алогично, когато цялата държава е изпаднала в затруднение, безработицата расте, покупателната способност на хората е намаляла – ние да ги товарим с по-високи такси”, каза Филип Топов. Той бе подкрепен и от Салих Аршински, който посочи, че по група оценка гражданите на Смолян плащат годишно на „Титан” над 1,2 млн. лв. грешни пари за абсолютно некачествена работа и фирмата не заслужава тези средства.

„Искате да завишаваме такса битови отпадъци, но по-добре е да се подобри услугата на база разделно събиране. Ако правим добро разделно събиране, количествата отпадъци ще се намалят. Оказва се, че по – големите обществени сгради са с много висока такса смет, като разликата е в хиляди лева, не две кутии цигари, както каза за увеличението колегата Стоян Иванов. Би трябвало да бъде различен подходът и да се работи за насърчаване намаляване образуването на отпадъци. В същото време има много нерегламентирани замърсявания. Предлагам да се запази размерът на такса смет, както за физическите, така и за юридическите лица, но в същото време да се повиши контролът”, заяви Екатерина Гаджева (ГЕРБ). На изказването й кметът Николай Мелемов отвърна: „Подкрепям г-жа Гаджева, трябва да наблегнем на разделното събиране на отпадъците”, а съветниците от групите на БСП и КРОС, поздравиха Гаджева.

„Още миналата година искахме да се направи общинска фирма, която да поеме чистотата и снегопочистването. Не е вярно, че няма пари. Имаме отчисления 1 млн. лв. всяка година, но общината нямаше доброто желание това да се случи и сега ние си плащаме на „Титан”, каза Милен Журналов (ДПС). Колегата му Филип Топов поясни, че договорът с фирмата от Хасково бе прекратен предсрочно по желание на „Титан” с мотив, че не може да се справи. „После тупкахме топката със създаването на общинска фирма и след няколко месеца, отново подписахме с фирмата, която е пожелала да го прекрати и пак стигнахме до сключваме нов договор”, допълни Топов.

На гласуване бе поставено на гласуване предложение на гражданка от Смолян от общественото обсъждане на промяната на Наредба № 2. Жената, чието име първоначално бе скрито, предложила увеличаване на всички такси и цени на услуги с 15 – 18%. След натиск от страна на съветниците името на гражданката излезе от анонимност. Зам.-кметът Мариана Цекова съобщи, че жената се казва Мая Георгиева.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close