Advertisement
НОВИНИКУЛТУРА

Бенефис на Стефка Бакалова събра десетки в Клуба на културните дейци

 

Бенефисен концерт в чест на Стефка Бакалова се състоя в сряда в Клуба на културните дейци в Смолян. Музикантката, която е и дългогодишен педагог, събра свои колеги, роднини, приятели
Стефка Бакалова показа майсторско изпълнение на флейта, а заедно с пианистката Светла Гергьовска, Юлиана Атанасова – цигулка и Красимира Чуртова – гайда, присъстващите се насладиха на произведения Йохан Щраус, Лудвиг ван Бетховен, Имре Калман, Ричард Клайдерман, музика из филми, китка гайдарски мелодии.

Секретарят на КДК и бивш директор на СУ „Отец Паисий” Мария Дерекьовска разказа, че Стефка Бакалова е една от първите, които са започнали работа на 1 септември 1983 г. в новостроящото се тогава Седмо СОУ“. „Заедно с останалите учители тръгнахме по един доста труден, благороден и много вълнуващ, стойностен път – поставяйки началото на историята на новооткритото училище. Стефка беше част от този колектив”, каза Мария Дерекьовска.

Стефка Бакалова е родена в Рудозем, където баща й Стефан Чакъров е работил като художник в рудоуправлението. Завършила е средно музикално училище, след което Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност – „Флейта, пиано и акордеон“. Съпругът й Ради Бакалов също е музикант. Имат син – софтуерен инженер, и дъщеря – юрист. Радват се на две прекрасни внучета – Ради и Стефани. Целият професионален път на Стефка Бакалова и творческа дейност е изцяло в сферата на образованието. „Всеотдайна в работата си, с креативна позиция в общоучилищния живот. Неин е приносът в изграждането на училищния хор, на вокална група, фанфарен оркестър. Най-определящото в работата й е стремежът й да възпитава музикална култура у младите хора, да открива и насърчава децата в музикалните им изяви. Тя е талантлив музикант, отговорен педагог, участник в културния живот на града, член на КДК. Най-важното – тя е добър човек, приятел и колега, на когото винаги може да се разчита, учител по призвание”, посочи още Мария Дерекьовска

Спомени за Стефка Бакалова сподели и бившите зам.-директори на училището Мария Каврошилова и Пепа Щерева, актрисата Миряна Найденова, гайдарката Красимира Чуртова.
Стефща Бакалова е автор на музиката на химна на СУ „Отец Паисий“ и ЕГ „Иван Вазов“. Тя благодари на бившите си колеги, приятели, роднини, събрали се на нейния бенефис.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!