Advertisement
ЛИЦАНОВИНИ

80 години от рождението на доц. д-р Христо Гиневски

С юбилеен сборник „Христо Николов Гиневски – историк, родоповед, общественик“ и краеведски конкурс в негова памет се отбеляза 80-годишнината от рождението му. Сборникът е под редакцията на доц. д-р Георги Митринов от БАН, а в него са публикувани статии на учени, колеги на Христо Гиневски, както и спомени от журналисти и общественици, които са работили с него. „Целта на съставителите и издателите на повия сборник е да не се забрави направеното от Христо Гиневски. Не по-малко важно е да се подтикнат представителите на младото поколение да се насочат по пътя на големия краевед, изследовател, общественик. А това може да се постигне като се пише и говори за него и за неговите постижения. Една мъдрост гласи „Няма незаменими хора, има неповторими“. Ето такъв неповторим наш съвременник бе и ще си остане Христо Гиневски с обществената си дейност, като участник и ръководител в редица обществени и научни организации; като организатор на редица научни и обществени форуми в Смолян; като възстановител на сп. „Родопи“, като изследовател на родопската история.“ – пише в увода към изданието един от съставителите му доц. Митринов.

Освен като виден общественик, журналист във вестник „Родопски вести“ и преподавател във Варненския свободен университет, Гиневски остави като наследство исторически изследвания, важни за Смолян и Родопите – монографиите изследвания „Родопското възраждане“ (1994), „Родопска възрожденска интелигенция“ (2004), „Миналото на Средните Родопи – XIX и началото на XX век. Възраждане“ (2008), двутомното издание „Миналото на Устово“ (2012) и др. Безплатни броеве на юбилейния сборник за Христо Гиневски са предоставени на КДК и Държавния архив в Смолян, съобщи дъщеря му Мария Петкова.

В краеведския конкурс се включиха участници от цялата страна като най-активни бяха ученици от град Варна. „Конкурсът се роди по предложение на доц. Георги Митринов, много добър приятел и съмишленик на баща ми. Прегърнах идеята му, която беше подкрепена и от читалището в Устово и ИК „За Устово“, каза Мария Петкова. Първо място за есето „Моят роден край” бе присъдено на Мелани Атанасова Хаджиева, на 13 години, ученичка от VII „б” клас в СУ „Св. св.Кирил и Методий” – Неделино. Втората награда получи Мария Йорданова Станкева, 12 „а“ клас, ученичка в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн (ПГТМД) – Варна, а трета – Йоанна Георгиева, ученичка в 6-и клас в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян, за стихотворението си „Орфеевото цвете“. В конкурса за рисунка първа награда получи Денис Веждин Мустафов от ПГТМД – Варна, втора – Мелиса Антонова Велева, 8 „а“ клас, ПГТМД – Варна, а трета – Лазарина Георгиева Христова от СУ „Хан Исперих“ – гр. Нови пазар.

„Отзвук.БГ“ публикува отличените творби в следващите страници. Със съкращения е отпечатана разработката на Мария Станкева в печатното издание. В сайта ни може да прочетете пълния текст на изследването й.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!