Темида

12 години съдия-изпълнител продава картофената фабрика „Смиледа“

Вече 12 години съдия-изпълнител прави опити да продаде картофената фабрика „Смиледа“ в Смилян. Във вторник бе публикувано поредното съобщение за публична продан, с цена на имота седем пъти по-ниска от първоначалната през 2006 г. Държавният съдебен изпълнител обяви разрушения и ограбен през години имот за сумата от 284 131 лв.

Теренът е с площ от близо 34 дка. В него има 15 сгради, два водоема, водохващане, водопроводи и паропроводи. Върху имотите има вписана ипотека от 1998 г. по молба на бившето Министерство на търговията и туризма на стойност 482 000 щатски долара, при курс на БНБ 1 долар/1 лев. Цената е трябвало да бъде платена в срок от 9 години от датата на сключване на приватизационния договор. Сега взискател по изпълнителното дело е Агенцията за следприватизационен контрол във връзка с неизпълнение на приватизационния договор. Изпълнителното дело е срещу РМД-то „Смиледа“ АД. Първоначално предприятието се продаваше за близо 2 млн. лв, но след всяка продан цената падаше.

Продажбата ще се извърши на 22 май т.г. в Съдебната палата в Смолян.
Имотите на предприятието, което бе най-голямото на Балканите по време на

социализма, сега представляват пълна руина. Липсва оборудването, откраднати са дограмата, ел. инсталациите, избити са и тухлите.

Стопани на това толкова успешно в миналото предприятие се оказва, че са държавата, в лицето на Министерство на икономиката, което притежава 23,9 %, „Смиледа“ АД с останалите 75 % от капитала и частно лице с малко над 1 процент. Но нито един от тях не се е опитал да положи усилия, поне да съхрани останалата техника и оборудване.

Предприятието се приватизира в средата на 90-те години. Създава се работническо-мениджърско предприятие „Смиледа“ АД, което влиза в „Смиледа“ ООД заедно с Министерството на икономиката. След 2000 година обаче, започва началото на края на процъфтяващото предприятие, което изнася дълги години продукция в цяла Европа. Неизпълнението на задълженията по договора за приватизация повлича след себе си редица съдебни дела от Агенцията за следприватизационен контрол. Успоредно с тези процеси започват да валят и делата, заведени от картофопроизводители от Арденското корито и работници, които не си получават заплатите.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close