Advertisement
ТемидаОБЩЕСТВО

Върховният съд потвърди присъдите за смъртта на скиор на пистата „Мечи чал“.

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени условните присъди на трима подсъдими, признати за виновни за смъртта на 28-годишния скиор Данаил Кънчев на ски-пистата „Мечи чал“ край Чепеларе, съобщиха от АС – Пловдив.

Върховните съдии са посочили в решението си, че Апелативният съд е положил нужните усилия за установяване на истината относно инкриминираните събития и отговорността на всеки от подсъдимите. Дал е добър, логически и доказателствено издържан отговор на всички възражения, направени от страните по делото. По ясен начин е заявил причините за потвърждаване на осъдителните изводи на първата инстанция.

Изпълнителният директор на „Чепеларе спорт“ Васил Попов, прокуристът Станимир Мутафчийски  получават условни присъди от по три години с петгодишен изпитателен срок, а на Кирил Янков, който е работил като „Оператор на система за производство на сняг“, е наложено наказание от една година условно с тригодишен изпитателен срок.

През февруари 2016 г. дружеството „Чепеларе спорт“ бе обявено в несъстоятелност след което пистата бе придобита от „Пампорово“ АД, след което не е имало инциденти на нея.

Младият скиор загина на 14 февруари 2015 година.

Данаил бил на почивка в Чепеларе по случай Деня на влюбените със своята приятелка. На Червената писта Данаил пада по заледеното трасе в участък на около 300 метра от долната лифтова станция. Смъртоносният удар е върху бетонната основа на шахта от съоръженията за изкуствен сняг. Свидетел на фаталното падане станала приятелката на Данаил.  Според съдебния лекар, извършил аутопсията, смъртта е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното съоръжение.

Веселина Кънчева (на преден план) и баща й протестираха след трагедията, сполетяла семейството.

Случаят с Данаил може би щеше да потъне в забвение,

ако не беше сестра му Веселина – адвокат в София. Младата жена не прие, че става въпрос за нещастен случай и започна свое собствено разследване. Два месеца след трагедията с брат й от ДНСК обявиха, че съоръжението за изкуствен сняг на Мечи чал е незаконно. Министърът на туризма поиска ограничаване на достъпа до червената писта на „Мечи чал“. Разпореждането е отправено до тогавашния кмет на Чепеларе Тодор Бозуков. Освен това министър Ангелкова настоя да започне демонтиране на незаконните шахти, захранващи с вода системата за изкуствен сняг, за които има становище, че са изградени без нужните строителни книжа. В резултат на заповед на ДНСК бе премахнато цялото съоръжение.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!