Advertisement
НОВИНИ

В Доспат готвят протест срещу кмета Елин Радев, обвиняват го в репресии

Ние не сме в Северна Корея! Ние сме граждани на европейска държава!, твърдят доспатчани.

Днес група от около 30 души от гр. Доспат поискаха среща с областния управител Захари Сираков днес, за да потърсят съдействие за лични и обществени проблеми, които не могат да решат от години. Те твърдят, че всеки път, когато решат да потърсят правата си и съдействие от Общината по даден проблем, срещу тях се започва с упражняване на натиск, изпращат им се всевъзможни проверки, стига се и до саморазправа от страна на кмета Елин Радев. Репресивни действия се прилагат основно върху граждани, за които кметът има информация (или някой му е подсказал), че не са гласували за него.

Те са написали открито писмо, в което изтъкват проблемите си и уведомяват, че са в готовност за протестни действия, ако институциите не им обърнат внимание и не окажат съдействие за решаването на проблемите им.

„Ние не се намираме в Северна Корея, а се намираме в европейска държава! Държавата ни е България.“, възмущават се доспатчани. Сред групата протестиращи имаше общински съветници, хора, които са били кандидати на предишни местни избори и такива, които са били в кандидатски листи. Доспатчани се оплакаха, че се продават пътища, че имат проблеми със собствеността на къщи, сайванти, дърварници, имоти. Те показаха документи, в които според тях има разминаване на данните. Някои от жалбоподателите казаха, че се подписват и документи от името на техни близки, без тяхно знание.

Един от най-наболелите проблеми, които поставиха доспатчани, е твърдението на кмета и служители на Общината, че домовете им са незаконни. Хората твърдят, че става дума за къщи, някои от които са по над 80 – 100-годишни. Те в Доспат не са изключение, в цялата страна има къщи, които не са узаконени, така че да отговарят на сега действащите правила, но навремето така се е строяло, а кметът използва тези някогашни пропуски и неуредици срещу нас, твърдят хората. Тези къщи са построени от наши прадядовци, дядовци и родители, добавят те. Имаме спечелени дела, но знаете, че когато тръгне една процедура, това е с години ходене по мъките, проверки, харчене на пари. Кметът г-н Елин Радев го знае това. Нашите притеснения са , че по този начин може да се предизвикат масови проверки в нашата община, а това няма да доведе до нищо добро и за това ще бъде виновен само и единствено г-н Елин Радев.

Цанко Карталов, Владимир Делиев, Александър Василев, Али Илязов, Камен Андреев споделиха, както за своите перипетии с кмета и служители на общината, така и за проблеми, които според тях имат над 90 % от жителите на община Доспат.

Хората категорично заявиха, че техните действия няма да спрат само до срещата им с областния управител Захари Сираков. Те ще продължат с всички позволени от закона средства да защитават правата си, а именно с протестни действия, със затваряне на пътища и др., докато някой от по-високо ниво не им обърне внимание. Те допълниха, че са писали до много институции и партии и са ги уведомили за неправомерните, според тях, действия на кмета. Те обясниха че може би 90% от имотите на хората са извън границите по кадастрална карта, но според тях това не е незаконно строителство, а е наследено строителство от времето на техните предци.

Доспатчани са подготвили отворено писмо до областния управител, институции и до медиите, в което изразяват своята протестна готовност, ако някой не им обърне внимание и не съдейства за решаването на техните наболели проблеми.

„В нашата община има организирана група – едни и същи служители пускат писма и ходят да проверяват кое е законно, кое е незаконно, а в същото време, прикриват незаконните строежи. В общината има три карти – в едната е нанесен обекта, в другата не е … Те действат, с която карта им е удобно.“, каза Цанко Карталов, който вече има спечелена битка с имотни дела.

По два проекта за развитие на общината трябваше да се финансират две улици, кметът си финансира неговата улица – прословутата улица „Крайбрежна“, която е незаконна, всяка институция може да ви го каже, всички я знаят. Тя е около 1300 м и беше за около 2.6 млн, а сега се финансира с 3 млн.
Преди време нашумя незаконното ползване на вода за неговия бетонов възел. Ние бяхме хората, които скочиха тогава, и сега ни се връща с инструментите на властта. Съмненията ни са, че в Община Доспат се търси незаконното строителство при неудобните хора и от друга страна се прикрива незаконното строителство за приближените на кмета.

Камен Андреев спомена, че и известната шампионка по щанги Даниела Керкелова също е ощетена от действията на кмета и е направен опит за кражба на имот, чрез местене на граници. Тя е потърсила съдействие от адвокат и води дела срещу общината.

Присъстващите на срещата общински съветници твърдят, че нямат доверие на общината, защото са се сблъсквали със свеждане на невярна информация и опити за манипулация при разпореждане с общинско имущество. Всички присъстващи на срещата са хора, които са били кандидати на предишни избори – за кметове, за общински съветници, хора, които са участвали в различни организации, но по един или друг начин са се противопоставяли на начина на управление на кмета Елин Радев. Към всички тях той е упражнявал и упражнява репресивни методи за саморазправа, казаха доспатчани.

Потърсихме кмета на Доспат Елин Радев за коментар по темата, но до публикуването на материала не успяхме да се свържем с него.

Advertisement

3 КОМЕНТАРА

  1. Щом и в Златоград и Кърджали хората знаят за община Доспат и кой какво прави значи доста сте се прочули с вашия кмет.

  2. Ако институциите не арестуват тези, значи са им съучастници. Тази мафия в един момент може да ни принуди да хванем хайдутлука по гората, като едно време. Какво, гражданска война ли искате? Предизвикахте наводнения, изоставите хората с мижави помощи…
    И знайте, всичко 30 години назад се помни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!