Advertisement
МНЕНИЯ

Свръхнатоварване

„Когато мъдрите крачат, безумните тичат“
Монтен

Намирам за нужно да споделя неща, на пръв поглед твърде лични. Позволявам си, да го направя със съзнанието да бъда полезен, поне за някои …
Политическата върхушка у нас, създаде по време на т. нар. „преход“, „безвремие“. Бяха унищожени ценности. Християнството бе превърнато в мода. Диалога, при който се намират решение на проблеми, бе заменен от дърдоренето. Идеалите от интереси. Патриотизмът, истинският, с кръчмарски такъв. Народът, бе превърнат в овче стадо, което бе подложено на животински експерименти: бръснато без сапун; стригано; доено; щавено и драно … без дори да реагира!

Както написах преди време във в. „Отзвук“: „Ние се превърнахме в животински вид, с единствена разлика, че празнуваме рождените си дни“…
Животните, също както и хората, се забавляват, играят си, някои от тях се смеят, флиртуват, правят секс.

Никога не съм губил Свободата си! Даже и по време на комунистическия режим… Това ми е помагало да не губя представа за реалността, за посоката и Пътя.
Използвах Времето за себеусъвършенстване, създаване на множество контакти не само в страната ни, осъществяване на множество полезни инициативи. Справяне с някои от недостатъците ми. Например с Гнева. Благодаря на Бога и Мъдреците, които ме научиха на много неща!

И така: Предстои, да осигуря четири самосвала хумусна пръст за новопостроения параклис „Св. св. Кирил и Методий“. Да разнеса, разстеля и засея райграс и цветя, да засадя цветни храсти и декоративни дръвчета. Вярвам, че ще се намерят и помощници за това дело. Както винаги… Трябва да почистя Пътя на Просвещението от паднали дървета. Бях удивен от многото посещения и групи през изминалото лято.
Примерът ни бе последван и от с. Малево, където сем. Язови е построило също параклис. Те също ще маркират пътеки до всички параклиси около селото.
Размяната на физически труд с интелектуален такъв също е много полезно и разтоварващо. Получавам много книги и документални филми като подарък.
Тези жестове на внимание ми носят огромен заряд от енергия и стимулират дейността ми…

Всяка година получавам по 50 броя от фондация „Фридрих Науман“ на издаваната от тях „Черна книга на правителствените разхищения в България“, които предоставям на активни граждани от Смолян.

Предоставих за публикуване интервюта с проф. Хр. Пимпирев, с Нася Крапевска – Оуенс, предстоят интервюта с експерта по национална сигурност Николай Марков, с Юмико Канеко от Токио – Япония… и други личности.
Мисля да поканя за интервю професор Велислав Минеков, когото много уважавам и ценя.

Отново ще подготвя срещи в КДК -Смолян и залата на Държавния архив. Изненадан съм от отзвука на разказа „Спомен за Христо и Еверест“, и мини „сагата“ с радио Ереван. Впрочем, от радио Ереван настоятелно молят за интервю с моята особа… Уточнихме в предварителен разговор твърде интересните въпроси, които искат да ми зададат… Няма да има автоцензура!

Идва Пролетта. Подрязване на овощните дръвчета. И в овощна градина на мой съсед, затрупан от работа и ангажименти.

Научих се да присаждам дръвчета т. е., да облагородявам диви такива с плододаващи. Разбрах също така, че е много по-лесно да облагородим дръвче, отколкото подивял човек. Последното също е трудно, но не невъзможно, стига да подходим с много търпение и любов …

Трябва да бъде осигурено месо за освещаването на параклиса. Да бъдат закупени свещи от църквата. Мисля за всичко и всички. За всеки детайл. Мисля и Действам!
Сещам се за една приказка на шопите: „Седим и си мислим. И, както си мислим, разбрах, че само си седим.“…

С радост разбрах, че това наше общо дело може да бъде последвано от построяването на още два параклиса – „Св. Мина“ и „Св. Харалампи“. Дай, Боже, намеренията да бъдат подкрепени с действия!

От София съм атакуван да се включа в двете предизборни кампании. Атаката идва от академичната общност, а не от политически партии…
До момента параклисът е посещаван от групи от Гоце Делчев, София, Пловдив, Поморие, а само до преди два дни ни гостува и група от Бургас.

Ако на някого съм му досадил, моля да ми прости. Вярвам, че други ще оценят усилията ми.

Има да върша още куп други неща, но нека да спра дотук. Че току виж съм досадил и на себе си ….

Предстои да организирам среща с проф. Хр. Пимпирев, със сина на Радой Ралин – Кин Стоянов, с д-р Цветеслава Гълъбова, към която проявяват сериозен интерес жените от КДК (Клуба на дейците на културата).

Открих в Смолян един невероятен талант на епиграми. Осигурих издаването на книга с неговите епиграми в издателство – „Изток-Запад“.
Всичко това е свързано със запознаване с теми, реализация и куп организационни неща, телефонни разговори, консултации.

Оставам с много любов и към приятелите си, и към враговете си. Само вижте как се топим като нация! Това би трябвало да ни тревожи, нали?
Анастас Барбов

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!