Advertisement
МНЕНИЯОБЩЕСТВО

Съборът на Рожен – съмнителен бизнес зад паравана на фолклора и „българщината“

Кметът на Смолян няма бюджет, няма и решение на общинския съвет, но ще налее публични средства с неясен размер

 

„Очакваме наистина голям интерес. Това, което имаме като предварителна информация, контакти с хора, организации, очакваме между два и три пъти по-голям интерес в сравнение с 2019 година.“ Това заяви на пресконференция миналата седмица в Община Смолян Симеон Караколев, председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“. Преди 4 години същият Караколев обяви, че на поляните на Рожен е имало над 250 000 души. Което означава, че сега прогнозите му са за минимум 500 000 посетители събора.

Дали това е пиар внушение, фантазия или разумно очакване, предстои да видим. На пресконференцията, на която домакин бе кметът на общината Николай Мелемов, повече информация за самия събор, освен, че 111-метров пилон с българското знаме ще посреща посетителите, нямаше.

И без бюджет Мелемов е готов да финансира „Рожен“

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че не може да каже какви средства от бюджета на Община Смолян ще бъдат похарчени за събора на Рожен, който тази година ще се проведе от 14 до 17 юли.
„Ние сме поискали помощ от Министерството на културата, от Министерството на туризма и се надявам да ни подкрепят, поне имаме такива уверения. Естествено, че това си е проблем, както знаете нямаме и бюджет. Но Община Смолян се ангажира само с фолклорната част. Смятам, че ще се справим. Но още е рано да говорим точно колко ще струва на Община Смолян, защото, както казах, очакваме помощ и от министерствата.“ – заяви кметът на Смолян след което два пъти изрече: „Рожен“ трябва да го има“.

Според Симеон Караколев е редно правителството да даде много повече пари от Общината. И припомни, че през 2019 година Министерството на културата е отпуснало само 10 000 лева. „Може да си направите сметка каква голяма роля има Общината, а колко малък случай е била Държавата. Това, което можем да направим с г-н Мелемов, е с общи усилия да опитаме да променим тази формулировка.“ – заяви Караколев.

Роженският събор бе възстановен през 2015-а година след деветгодишно прекъсване. С публично-частно партньорство между Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян. Договорът за това публично-частно партньорство не е общодостъпен, не е одобрен и от Общинския съвет.

Ролята на родопчани – посетители и клиенти, а не домакини

Чрез умело заиграване с родолюбието и патриотичните чувства на родопчани, а и на всички българи, съборът носи сериозни приходи от търговска дейност. В същото време фолклорната част на събора, от която няма приходи, а само разходи, се поемат от Община Смолян и някои министерства.

Ако използвам израза на Мелемов, има нужда от „Рожен“, но не по този неясен и съмнителен финансов модел. „Рожен“ няма потребност от патриотарската показност с акцент върху животновъдството и използването на националния флаг за маркетингово позициониране. Иначе ще продължим да си спомняме с тъга и умиление за миналите събори със 100-те каба гайди, Валя Балканска, фолклора и надпяването. И ако Министерството на културата участва символично във финансирането му, за разлика от 2006-а година, когато отпусна 350 000 лева на Община Смолян, то това има своето обяснение. Защото днешният събор на Рожен е по-скоро бизнес и по-малко културно събитие с национално значение, на което на родопчани (със своя автентичен фолклор) е отредена ролята не на домакини, а на посетители и клиенти.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!