Advertisement
НОВИНИ

Съборът на Рожен ще бъде от 14 до 16 юли

Съборът на народното творчество и животновъдство на връх Рожен ще се проведе в дните от 14 до 16 юли, съобщиха организаторите от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“. Съорганизатор на събора е Община Смолян. Събитието е включено в Националния културен календар.  

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете, разделени от тогавашната граница с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Соколовци и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за  своите срещи.

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв. м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, а точно в 12,00 ч. ще се извива Голямото роженско хоро. Ще се проведе конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!