Advertisement
ЗдравеНОВИНИ

РЗИ – Смолян организира профилактичен преглед за остеопороза

Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата (20.10.2023г.) РЗИ – Смолян организира скрининг за  измерване на костна плътност. Измерването ще се проведе на 13 октомври (петък), а при голям интерес ще продължи и на 14 октомври в здравната инспекция. Прегледът ще се извършва от д-р Александър Маринков, ревматолог от УМБАЛ „Каспела“  гр. Пловдив. Цената е 25 лв.  Желаещите може да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30 всеки ден от 8.30 до 17 часа.

„Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите. Инвестицията в костите започва още в ранна детска възраст чрез изграждане на навици за спортуване и балансирано хранене. Тези две стъпки са от основно значение, защото натрупването на максималната костна маса става до нашата 25-годишнина, а това, което сме натрупали като „съкровище” в детството и юношеството, се използва от организма ни през останалия ни живот. Обратното развитие и загубата на костна маса са генетично определени, но започват средно между 35 – 40-годишната ни възраст. Съвремието ни също създава условия за наслагване на допълнителни рискови фактори – заседнал начин на живот, неправилно хранене, чести диети, рязко отслабване, прекомерна консумация на кофеин и алкохол, тютюнопушене. В менопаузата с угасването на яйчниковата функция, костното рушене се повишава и това е причина за нарастване на костната загуба при жените и риск от остеопороза. Развитието на това заболяване може да бъде стимулирано от наследствени фактори, например ниска, слаба фигура, тежка остеопороза по майчина линия, проблеми с менструацията ( късна първа менструация, ранен климакс)  и други“, съобщават от РЗИ.

От здравната инспекция уточняват, че измерването на костната плътност е препоръчително за всички жени с ранна менопауза (преди 45 годишна възраст), за болни, при които е установена деформация на телата на прешлените (“сплеснати” прешлени),  за болни, лекувани продължително с кортикостероиди, за тези, които са с някои придружаващи заболявания (ендокринни, бъбречни, кръвни и др. заболявания), както и когато трябва да се проследи ефектът от лечението на остеопорозата.

Периодичният скрининг и ранното откриване на болестта са от изключително значение, тъй като при подходящо лечение и отстраняване на рисковите фактори болестното намаляване на костната тъкан  може да бъде прекратено.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!