Advertisement
НОВИНИ

Международен форум за протеиновия преход популяризира смилянския фасул

Смолян и Смилян бяха домакини на първата изнесена извън Италия годишна среща на мрежата Slow Food International. Събитието популяризира традицията на отглеждането на фасула като част от био-културното наследство в района на горното поречие на р. Арда. В срещата взеха участие експерти от централата на Slow Food International, вицепрезидентът на Global Bean г-жа Лиза Хофман, производители, експерти, изследователи и членове на мрежата от България и още 6 европейски държави.

В рамките на събитието в Смолян на 23 юни се проведе конференция, която стартира с презентация на тема „Протеиновият преход и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм“. За местното бионаследство говори етнологът Таня Марева.

По-малко от 20% на ЕС живее в селските райони, и в тях се произвеждат храните за останалите 80%, които живеят в градските центрове, каза Георги Събев, съветник по въпросите на земеделието и прилагането на ОСП в Европейския парламент. Той представи рамкова програма за местни и регионални традиционни продукти.

 

Интересен акцент в конференцията бе темата за интелигентните селища – как чрез прилагане на интелигентни стратегии и дигитализация селищата извън градските центрове да предлагат качество на живот и услуги като тези в градовете.

Срещата продължава на 24 и 25 юни в с. Смилян с двудневно изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“, в който с щандове ще вземат участие производители на органични храни и продукти.

Изборът на домакин на този международен форум извън Италия е признание за дългогодишните усилия на с. Смилян, подкрепяни от Община Смолян, да популяризира традицията на отглеждането на смилянския фасул, превръщайки го в разпознаваем гастрономически продукт, с който се идентифицират Родопите.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!