Advertisement
НОВИНИКУЛТУРА

„Лятно кино на път“ ще спре тази вечер и в Чепеларе

Тази вечер жителите и гостите на Чепеларе ще бъдат част от от голямото кинотурне на Кинематограф. Началото на прожекциите е от 20.30 ч. в градинския парк срещу учулището, (откъм ул. „Дичо Петров“). Входът за зрители е свободен, а прожекциите са подходящи за всички възрасти. Сядането на тревата е разрешено, стига да си носите нещо за сядане, казват организаторите.
Лятното кино се осъществява с подкрепата на НФК, Община Чепеларе и сайтът Zoya.bg, а от списание Осем са осигурени и подаръци.

Това събитие е част от голямо кинотурне в 12 града в страната. Пълната програма може да бъде видяна на kinematograf.bg/programa

„Кинематограф поема на път за най-дългото турне, осъществявано някога в България само за късометражно кино. Събирайки най-новото и най-доброто от българското и световно късометражно кино, целим да представим младите български творци, но и страхотното разнообразие и мъдрост, които можем да открием в тази ниша на киното. Над 20 български филма ще бъдат представени в 12 български града през Август 2023, съобщават организаторите.

Програмата ще започне с два филма, подходящи за деца – анимацията „Лист хартия“ на Ася Кованова и игралния филм „Обир“ на Мария Николова.

Акцент на вечерта е „Книга за хората“ на режисьора Владислав Лаков, носител на множество отличия, сред които номинации на Синелибри и Златна роза. Филмът разказва за смута, който настъпва в селска библиотека, след като младата Славина, която кара стаж там, отказва да изпълни разпореждане на директора да бъдат изхвърлени всички книги, за да стане възможно усвояването на европейски проект.
Ще представим също и „На червено“ на Тома Вашаров, носител на над 100 номинации по световни фестивали, което го нарежда сред един от най-успешните български къси филми. Той разказва за един шофьор на междуградски автобус, който отказва да премине през селско кръстовище заради развален светофар, застопорен да свети червено. Ситуацията провокира редица недоразумения с изнервените пътници и местните органи на реда в един в свят, в който спазването на правилата е недоразумение само по себе си.
Включени са още няколко филма от България, казват още от Кинематограф.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!