Advertisement
НОВИНИ

Legal Frame: Доверете се на професионалисти за да избегнете рискове при сделка с недвижим имот

Адвокат Георги Чобанов и адвокат Лъчезар Весов са съдружници в адвокатска кантора LegalFrame. В последните години се занимават активно с правно обслужване на агенции за недвижими имоти, строители на жилищни кооперации, както и обслужването на клиенти, решили да закупят недвижим имот.

Здравейте, днес ще поговорим за недвижимите имоти и динамиката на имотния пазар. Наблюдава ли се спад в търсенето на недвижими имоти и повлиян ли е пазара от външните фактори като пандемия и войната в Украйна?

Адв. Весов: Здравейте, действително последните години се забелязва значителен ръст на цената на недвижимо имущество. Това се дължи на ниските лихви, поддържани от банките. Войната и пандемията преди това, не повлияха на пазара на недвижими имоти, напротив след започване на войната се забеляза ръст на покупко-продажбите с участието на руски и украински граждани. Особено в черноморските курорти. Към настоящият момент има нормализиране на броя сделките, дори лек спад на база второ тримесечие на годината.
Адв. Чобанов: Хората в България следят тенденциите в Съединените американски щати и Европейския съюз и по-точно политиката на централните банки за повишаване на ипотечните лихви и са в очакване и тук в България това да се случи. Поради тази причина срещам клиенти, които имат желание да инвестират в недвижимо имущество, но са в изчаквателна позиция относно развитието на пазара и евентуалното понижаване на продажните цени на имотите у нас.

За какво трябва да внимават клиентите при сделка с недвижимо имущество и как да се предпазят най-добре?

Адв. Весов: Първа стъпка при сделка с недвижимо имущество е проверката за вещни тежести, права на трети лица, в т.ч. и висящи съдебни спорове относно собствеността на недвижимия имот. Както споменахме по-горе, пазарът на недвижими имоти се охлажда, което води до забавяне в изпълнение на строителни проекти. Това от своя страна увеличава риска от закупуване на недвижим имот, без съответното разрешение за ползване (Акт 16). Тук рисковете са свързани с това, дали инвеститорът ще завърши сградата, кога ще я завърши и как тя ще бъде изпълнена.
Адв. Чобанов: Инфлацията е друг проблем, с който строителите и клиентите се сблъскаха. Тя доведе до повишаване на цените на материали, труд и работна ръка, съответно голям брой инвеститори прибегнаха до изменение на цените по вече сключени предварителни договори. Съветвам клиентите да договорят добре условията, сроковете и цените по договора. Препоръчваме на клиентите да се доверят на специалист, който да направи обстойна проверка на имота, на договорите и документацията, за да си гарантират успешно приключване на сделката.

Споменахте покупка на имот на зелено. Често това е предпочитано от купувачите, тъй като цената е значително по-ниска, отколкото при вече изграден обект. Крие ли рискове подобен вид сделка и как можем да се защитим?

Адв. Весов: Рисковете са от фалит на инвеститора, което да доведе до неизпълнение на договорките и недовършване на строителството. Преди да прибегнете към подобен тип сделка, проверете инвеститора и се доверете на строител с история.
Адв. Чобанов: При избора на доказан строител, покупката на имот на зелено, може да се окаже изключително успешна инвестиция. Тук мога да посоча своя личен пример – през 2019 закупих имот на зелено, при продажна цена значително по-ниска, отколкото при вече завършен обект. Разбира се, преди да пристъпя към сделка, избрах строител с опит.

Какво ще посъветвате читателите, които са решили да закупят недвижим имот?

Адв. Весов: Доверете се на професионалисти, които да изготвят, прегледат и да Ви съдействат във всички етапи на покупко-продажбата – от проверка на строител/клиент до нотариално изповядване на сделката. Добре подготвеният предварителен договор, е най-сигурната защита при покупка на недвижим имот.

Адв. Чобанов: Моят съвет е: направете необходимите справки, проучете пазара и направете умния, добре премерен избор за вашия недвижим имот.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!