Advertisement
НОВИНИ

Депутати спряха с жива верига разрушаването на постройка от кмета на Доспат, той ги даде на главния прокурор

Сезирах Главния прокурор на Република България за това, че общинските съветници Александър Василев и Владимир Делиев, депутатите Михал Камбарев от ПП и Александър Вълчев от ИТН, както и гражданите Павел Василев, Цанко Карталов, Али Илязов, Тефик Илязов, Светла Чанчева и Айше Илязова възпрепятстваха изпълнението на решение на Върховния административен съд.

Това обяви в понеделник кметът на Доспат Елин Радев. „Възпрепятстването се състои в осуетяване на принудително събаряне на незаконен строеж, визирано в Заповед № К-701 / 08.11.2021 г., която е потвърдена с Решение № 4396 / 25.04.2023 г. на ВАС. Заповедта се отнася за премахване на незаконно построена пристройка (гараж) и надстройка, която представлява втори етаж от друга пристройка към къщата на Айше Илязова от с. Любча. В съобщението ми до Главния прокурор се казва, че горепосочените лица са влезли в пререкания със служители на Общината дошли да изпълнят заповедта, като същите не са се подчинили и на нарежданията на органите на МВР да не пречат на работниците в изпълнение на служебните им задължения.“ – заявява още Радев.

Миналата седмица жители на община Доспат за пореден път дадоха гласност за оказван натиск и репресия от страна на кмета на Доспат Елин Радев. Този път те решиха да огласят публично проблемите си пред медии в пресцентъра на БТА в Смолян. На пресконференцията присъстваха и депутатът от ПП-ДБ („Продължаваме промяната-Демократична България“) Михал Камбарев и народният представител от ИТН („Има такъв народ“) Александър Вълчев.

Жители на Доспат и с. Любча бяха дошли в Смолян лично да разкажат пред медиите и депутатите за поредния случай на оказан натиск на 8 май, когато кметът лично отишъл в Любча и разпоредил да се разруши постройка, която е собственост на наследник – застъпник на ИТН по време на предизборната кампания през 2021 г. „Всички знаят за този кмет, не случайно наричат Доспат първи частен град. Знае се за нещата, които той прави, но сега те наистина ескалираха“, заяви на пресконференцията Александър Вълчев.

„Днес станахме свидетели на пореден безпрецедентен натиск и това много ясно показва, че мафията отново се връща. Не вярвам, че в 21 век трябва да има кметове, които да си позволяват да ограбват свободата на хората за правото им на избор и да ги заплашват не само на думи, а и чрез действия да оказват натиск върху семействата им“, каза Михал Камбарев.

Участниците в пресконференцията разказаха подробности от събитията миналата сряда във връзка с опита за разрушаване на постройката, при който е ударена по главата жена от с. Любча. Показан бе видео запис, при който се вижда как кметът Елин Радев приканва подчинени да започнат събарянето с премахването на керемидите. Той лично започва със сваляне на керемида, при което влиза във физически сблъсък с депутатите Вълчев и Камбарев и застаналите в жива верига граждани, дошли да бранят пристройката на Айше Илязова. При сблъсъците Радев с керемидата наранява жената. На пресконференцията Тефик Илязов разказа, че проблемът около узаконяването на постройката към къщата е започнал още през 2021 г. Преди парламентарните избори той бил предупреден от кмета Елин Радев, че документите за узаконяване на постройката ще се уредят, ако се откаже да бъде застъпник на ИТН на изборите. Тефик Илязов първоначално се съгласява, но впоследствие подава жалба за оказан натиск.

Съдът ще отсъди дали е законен строежът или не, претенциите са, че има нарушение на конституцията, коментира Михал Камбарев на пресконференцията. Според него проблемът е свързан с това, че един човек упражнява политически натиск и застрашава свободата на хората да изберат дали да бъдат застъпници от някоя политическа сила или не. Това са свободи, заложени в Конституцията и се нарушава Конституцията, което е огромен скандал, допълни депутатът от ПП-ДБ. По негово мнение в Доспат нещата са излезли извън контрол. Очакваме МВР и прокуратура да засилят контрола, защото с настъпването на изборите явно има някакви указания, които се следват и всякакви политически опоненти биват гонени, посочи Михал Камбарев.

Това е показност на сила срещу всеки, който дръзне да изрази различно мнение, проблемът не е какво се случва със сградата, а поведението на кмета, заяви Михал Камбарев. Според него става дума за „феодал, който показва сила“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!