Advertisement
НОВИНИ

Българското кисело мляко вече е защитен продукт в ЕС

Българското кисело мляко вече е вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, заяви министърът.

Той посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност.

Регистърът се допълва с наименованието „Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“. Очертаният географски район на производството му е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

„Българско кисело мляко“ е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“.

Инициативата е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението бе изпратено от Министерство на земеделието и храните до Европейската комисия през февруари 2021 г. Вписването в европейския регистър е в резултат от съвместните им усилия.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!