Advertisement
БИЗНЕСВИДЕОНА ФОКУС

„Арексим“ стана на 30 години, компанията вече се разгръща и в чужбина

„Аз бях на 10, когато баща ми сглоби в нашия гараж шприц-машина от стар мотокар и нагревател от бойлер. Моят баща беше изключителен технократ и бе първият човек, който ми показа, че мога да създам нещо лично аз, сам, като ми помогна да ремонтирам счупения ми луноход и това ми даде криле. И така воден от желанието ми, ентусиазма и стремежа ми за развитие, основахме на 11 май 1991 година компанията „Арексим“, което съвпадна по време със създаването на моето семейство, раждането на първия ми син и събирането на млади ентусиасти, с които ние развихме компанията до тук“.

Това разказва в документален филм основателят и собственик на най-голямата компания в Смолян Кирил Асенов.

Филмът представя пътя, извървян от компанията, и екипа, превърнал малката фирма, каквато бе „Арексим“ в зората на демокрацията, в един от най-модерните заводи за полимери в Европа днес.

„В началото беше доста трудно, но се бяхме събрали екип, който имаше желанието да покаже, че по нищо не отстъпва на западните конкуренти. Приемахме всяко предизвикателство, не само като шанс да се докажем, но и като възможност да се развием професионално.“ – казва Анастас Кирянов.

„Спомням си когато баща ми направи първият бизнес-план. Смяташе колко грама ще тежи изделието, колко време ще отнеме то да бъде произведено. Тогава за първи път чух думата шприц, матрица. И когато 10 ноември дойде, за нас не беше въпрос ние с какво искаме да се занимаваме, беше само и единствено въпрос – как да го постигнем. Ние си мислехме как да натрупаме първоначален капитал, с който да закупим първа машина, с която да започнем да работим. Тогава виждахме как полимерите около нас заместват всички материали в ежедневието ни като стъкло, дърво, метал. Това беше просто един нов хоризонт за нас, беше видимо от всички страни, че това е бъдещият ни успех.“ – споделя още Асенов

А Кирил Асенов – младши го допълва: „През последните години „Арексим инженеринг“ е едно много бързо развиващо се предприятие и от локална, бавно се превръща в интернационална фирма. Казвам това, защото наскоро закупихме немската фирма „Алфа инженеринг“, с чиято помощ ние смятаме да разгърнем своята дейност в чужбина още повече.

„Ние не се оплакваме, че нещо ни пречи, ние действаме. Това създава динамика. Продуктите ни по нищо не се различават от тези, произведени в Германия или в Япония.“ – казва и Красимир Трифонов, изпълнителен директор на дружеството.

Филма за „Арексим“ може да видите тук.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Всичко е от потта на работниците със смешно малки заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!