Advertisement
НОВИНИ

Започва третият етап на акция „Зима“

Започва третият етап на акция „Зима“, съобщиха от полицията.  Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ се провежда в периода от 05.12.2023 г. до 14.12.2023 г. Дейността на пътните полицаи ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно. Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

От полицията съветват водачите преди да тръгнат на път при зимни условия да проверят изправността на спирачната система, да са регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. Да има обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка.

Припомнят, че при управление на технически неизправно ППС се налагат глоби в зависимост от неизправностите: 50 лв. – при незначителни, 200 лв. – при значителни, 500 лв. – при опасни. При липса на обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка глобата е 20 лв. 10 лв. за движение на велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и ППС с животинска тяга в тъмната част на денонощието  без светлоотразителна жилетка. 20-50 лв. за неправилно пресичане на пътното платно. При отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека глобата е 100 лв. и отнемане на 10 к. точки. 50 лв. – при неизползване на обезопасителни системи – колани, каски и системи за обезопасяване на деца.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!