РАЗСЛЕДВАНЕ

Зам.-председателят на ОбС в Девин Велизар Шанов: Джипът си е личен и всеки може да се качи да се разхожда където си иска

Г-н Шанов, по какъв начин джипът ви се е озовал в ръцете на Мустафа?
Това момче ми е комшия и приятел. Имам му пълно доверие, много кротко момче и друг път съм му давал джипа да си върши негова работа и по селото. Правоспособен водач е на автомобила, много добре го владее. Така че попитал ме е и съм му предоставил автомобила.

Обясни ли за какво му трябва?
Да се разхожда.

Нищо друго ли не каза – че ще качва хора?
Какви хора да качва, той е качил от селото негово приятелче – пострадалото момче. И между другото ако пишете в момента е хубаво да запишете, има подобрение момчето.

Интересуват ме семействата от София, които са били в джипа?
Те са ни приятели – мои и на мой приятел от селото.

Семейни приятели ли?
Не са семейни, но просто ги познаваме, приятели сме.

Знаехте ли, че тези ваши приятели ще се качат в джипа?
Не знаех, че са били в джипа, бяха при мен, но хайде да се срещнем, за да мога да ви разкажа цялата ситуация, да не е по телефона. Сега съм при момчето в болницата, говоря с лекари. Докарали сме професор от Пловдив, специално от белодробна клиника, за да може да го види и мисля, че може да се транспортира в Пловдив, за да са по-спокойни самите родители.

Момчето е потрошено в гръдния кош …
Ами, потрошен в гръдния кош.

Но има 16 счупени ребра…
Г-жо, най-важното е да запазим един добър тон между родителите, момчето, което е управлявало автомобила, тъй като то е правоспособен водач и сега много се спекулира с това, че е бил неопитен шофьор. Какво означава неопитен шофьор.

Има ли опит?
Какво означава, каква квалификация трябва да има, за да управлява.

Опит на пътя?
Г-жо, каква квалификация трябва да има.

Г-н Шанов не ми е целта да се заяждаме, а да се изясни ситуацията.
Сега не мога да дойда, в болницата съм, пътувам към Девин. Аз съм отворен, не се притеснявам от абсолютно никакви въпроси. Даже си мислех да направя отговор на написаното, но не ми се занимава. Знам каква е насоката.

Аз съм журналист и задавам въпроси, а вие не ме оставяте да си задам въпросите. Казвате, че с джипа не се извършват турове – обиколки…
Абсолютно. Тези автомобили са лично мои.

Колко джипа имате?
Имам няколко, лично мои, този специално лично на моето име, нищо общо няма със сдружението.

Но на него има изписан вашия телефон, изписани туровете до Орлово око, Вълчи камък?
Това е просто реклама.

Г-н Шанов, такива надписи има на всички джипове, които извършват такъв превоз. Не сте само вие. Проблемът е, че всички извършват такъв нерегламентиран превоз.
Може да си имат къщи за гости и да си ги карат хората, не е задължително да правиш транспорт с това нещо. Каква е тогава сметката?

Баща ми също има къща за гости в селото и аз много често съм карал с тези автомобили гостите.

Но вие рекламирате джипа, гледах и страницата на Вълчи камък във фейсбук?
Това е социална мрежа, в която всеки може да си прави страница с Вълчи камък.

Вие сте държавен служител, говорим за това, че се извършва някакъв превоз. Никой не дава касови бележки, никой не прави някаква отчетност. Това е като амбулантните търговци едно време на тротоара.
Наистина има много хора, които си имат къщи за гости и от своята къща си правят такива турове. Плюс това джипът си е личен и всеки може да се качи да се разхожда където си иска. Може би има пропуск в законодателната власт. Спомням си навремето, че колегите от Ягодина са си мислили да си направят фирми, обаче се казва, че ако фирмата изпълнява обществен транспорт, че трябва да е с автомобили, които са до 7 години, за да може да изкараш лиценз. Сещате се, че такъв автомобил 7-годишен струва 150 000-200 000 лв., разбирате ли. Чисто икономически това е невъзможно да бъде.

Десетина хиляди ще струва един джип…!?
Моля ви се, такъв джип, който да е с повече пътници от 6+1, проверете един Мерцедес.

Няма да е Мерцедес…
Няма други, те са четири вида в света – има УАЗ-ка, която е руска, Мерцедес, който е немски, Ленд Роувър дифендър, аз имам такъв – струва над 20 000 лв. на старо. Просто си правя диалог с вас. Ще дойда в самата редакция.

Велизар Шанов обаче не изпълни обещанието си. Малко-по късно той се обади в редакцията, за да ни съобщи, че ще прави изявления, когато приключи разследването. Предаваме почти дословно и този разговор.

Здравейте, ще направя изявлението, ще посетя специално редакцията да направя отговора, само да свърши самото разследване – живот, здраве и късмет. Най-важното сега е да бъдат възстановени пострадалите. Ще потърся специално вестник „Отзвук“. Не мога просто да отложа, в момента имам ангажимент, пътувам, даже вече съм на път, опитах се, но просто не мога.

Това е ваш избор…
И утре сутринта няма да мога. Ще потърся специално редакцията да направя изявлението, все пак уважавам вас като медия, уважавам и разследващите.

Но Вие още миналия ден (17 юни – б.а.) сте коментирали пред медии случая.
Не съм коментирал, просто едно изречение съм казал.

Ще използвам това, което успях да запиша от нашия разговор…
Ами да де, но това, което ви казах сега, не знам дали ще бъде записано по начина, по който съм го казал. В крайна сметка искам да го направя в писмен вид, така че държа…

Ще предадем точно казаното от Вас.
Държа да бъде в писмен вид и Ви казвам, че лично аз ще посетя и ще пратя отворено писмо до редакцията, когато свърши самото разследване, и му дойде времето.

Повече по случая https://www.otzvuk.bg/tezhkata-katastrofa-na-edin-polulegalen-biznes-pod-kriloto-na-vlastta/

Елена Павлова

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close