КултураНА ФОКУС

В Смолян започва международен фестивал на документалните филми

Утре в 18.00 часа в Смолян официално ще бъде открит Родопи интернационален документален филм фест. До 20 септември на 5 различни места (Кино „Арена“, Зала № 2 на Родопския драматичен театър, Читалище „Христо Ботев“, в Зала № 1 на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и на амфитеатъра пред библиотеката), ще бъдат показани 40 пълнометражни и късометражни филми на режисьори от 10 страни в Европа и Америка (България, Германия, Швейцария, Турция, Унгария, Франция, Гърция, Сърбия, Обединеното Кралство, Канада и др.) Входът за всички прожекции е свободен. Тази вечер предпремиерно ще бъде представен филмът на Корнел Миглус и Христо Бакалски „Недалеч от рая“.

Фестивалът се провежда под патронажа на известния и обичан български режисьор, сценарист и актьор Георги Стоев – Джеки, автор на над 50 култови игрални, научно-популярни и документални филми, лауреат на множество национални награди и международни филмови фестивали.

Международните конкурсни програми са две – за пълнометражни документални филми и за късометражни и среднометражни документални филми на ключовата тема „Когато любовта е социален проблем“.

Чрез гласуване зрителите ще определят наградата на публиката, а международно професионално жури, съставено от Ян Босе, Светослав Драганов и Диана Иванова, ще присъдят наградите за „Най-добър филм“ в двете конкурсни секции.

Специален гост на фестивала е Андрес Файел, който ще проведе специален мастърклас със студенти от България, Германия, Турция и Гърция.

Файел е един от ключовите документални режисьори в Германия, силно ангажиран с обществено значимите промени във времето, в което живеем. Пет от наградените му документални филми ще могат да бъдат гледани в Смолян също със свободен вход. Характерен метод за работата на Файел е дългото и интензивно проучване, което понякога продължава с години.

Фестивалът е символно продължение на емблематичния форум „Преглед на творчеството но младите филмови дейци”, провеждан от 1973 г. до 1991 г. в Смолян, сподели на пресконференция директорът на фестивала Христо Бакалски. Форматът от близкото минало е известен в киносредите с характерната си атмосфера, обособила специфично пространство за свободно изразяване, творчество и среща на млади артисти от различни кътчета на света, каза още той.

Фестивалът се организира от Фондация РИФЕ и Гьоте-институт България с любезното съдействие на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, кино университета в Потсдам-Бабелсберг „Конрад Волф“ и Община Смолян.
Ще бъде показана и специална селекция от международни документални филми, посветени на ромското малцинство – „Под едно небе“. Информация за филмите и програмата на фестивала ще може да намерите пред залите за прожекции, както и в интернет на адрес rife.bg.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close