Advertisement
НОВИНИ

В Смолян бяха представени два проекта за над 53 млн. лева

В понеделник екипът на Областния информационен център проведе първите две обществени обсъждания на концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ). На обществените обсъждания присъстваха представители на Община Смолян, на други публични организации, бизнес, граждани и НПО, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Първата концепция, която бе представена, бе „Зелени мерки в градска среда за по-чист въздух в Смолян“. Тя е насочена към подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез прилагане на зелени мерки. Значителна част от междублоковите пространства в община Смолян са увредени вследствие на нерегламентирана човешка дейност. Крайният резултат от това увреждане е повишаване на нивата на фин прах, който се имитира във въздуха и повишава стойностите на фини прахови частици (ФПЧ). При реализация на проекта значителна част от увредените площи ще бъдат възстановени, ще бъде ограничено по нататъшното негативно въздействие върху междублоковите пространства. Ще се реализират и мерки за разширяване на зелените площи чрез изграждането на зелени покриви и възстановяване на увредени зелени площи в териториите на училищата и детските градини на територията на община Смолян. Основен акцент на интервенцията ще са т. нар. „горещи зони“. Общият размер на заявените средства е 2 709 872,23 лв.

Втората концепция – „Развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, предвижда създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград и подобряване на транспортната свързаност“.

В концепцията са предвидени дейности за устойчиво използване на природните ресурси: създаване на еко-пътеки и атракции за деца в курорта Пампорово; укрепване на част от свлачището в района на Смолянските езера, където е планирано и изграждане на вело-трасе; маркиране и облагородяване на туристически маршрути. Включени са и дейности по опазване на културно-историческото наследство: обновяване на РИМ-Смолян и създаване на дигитален център; реновиране на паметника на връх Средногорец; реставриране и обновяване експозицията на Згуровски конак в с. Широка лъка.

С изпълнението на концепцията ще се създадат условия за съчетаване на културния туризъм с балнеотуризъм. Общият размер на заявените средства по по тази концепция е 50 691 883 лв.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!