Образование

Ученик от Рудозем е шести на Националната олимпиада по Българсик език

18-годишният Радослав има в актива си 40 грамоти от конкурси за есета

Единайсетокласникът Радослав Смаилов стана шести на Националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Състезанието се проведе в началото на април в Националната априловска гимназия в Габрово. 18-годишното момче от Рудозем успя да се справи блестящо и да заеме призовата позиция сред 40-те състезатели от цялата страна. „Беше интересно и запомнящо се. Това бе събитие, което остави отпечатък в мен. Дадоха ни три теми и трябваше да си изберем една, по която да работим. Аз избрах литературно интерпретативно съчинение върху  „Епопея на забравените“ на Иван Вазов с тема „Сътворяване на паметта“. Програмата, която включваше олимпиадата, беше интересна – техническа конференция, откриване и самопредставяне от страна на проверителите на олимпиадата, които бяха професори от СУ“Климент Охридски“, София. Посетихме музеи и местности в района“, разказа Радослав.


Момчето започва да се изявява още в осми клас. Всичко започнало след като се класирал за национален кръг на олимпиада по химия. „Може би това ми даде енергия и повече хъс да се изявявам. След това съвсем случайно попаднах във фейсбук на три конкурса за есе и реших да се явя. Така стана, че и трите спечелих от първия път. Може би това ме мотивира“, допълни момчето. Досега вече е събрал 40 национални грамоти за есета. Силата на Радослав определено му е в България език и литература, предпочита Вазов, Ботев и Далчев.

„Когато спечеля конкурс, душата ми се изпълва с емоция. Във всяко едно състезание тя е различна. Остава отпечатък в мен. Аз не се ограничавам в писането си, излизам винаги от рамката. Всяко едно есе мога да го „облека“ по различен начин“, сподели още Радослав.

Догодина тийнейджърът ще бъде абитуриент. Той вече има насоченост какво иска да следва и това определено е свързано с българския език.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close