РАЗСЛЕДВАНЕ

Странните преференции на Марин Захариев – II

„- Извинете, знаете ли кой е Марин Ташев Захариев?
– До вчера никой не го знаеше кой е, но днес всички говорят за него…
– А той идвал ли е в Борован?
– Не, разбира се.“

Диалогът е между журналисти от OffNews и местните гербаджии в село Борован, Врачанско, предаден в разследването „Едно кафе и 50 лева ресто, или как Прекрасният Северозапад продаде гласа си“. Текстът бе публикуван в offnews.bg на 3 юни – дни след като стана ясно, че зам.-кметът на Смолян е обрал преференциите на отминалите европейски избори в малката община.

– Как си обяснявате преференциите за тях? – продължават да питат журналистите.
– А вие не си ли ги обяснявате? – максимално честно им отговарят активистите на ГЕРБ. За да не излезе, че не са верни на партията, все пак отбелязват, че близо половината гласове са без преференции, т. е. истински. И дебело подчертават, че ДПС е купило повече.

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, който бе 10-и в листата на ГЕРБ за евродепутати, е получил над 300 гласа в община Борован, установи проверка на „Отзвук“, публикувана в миналия брой. Близо половината от тях – 144, е получил в общински център, 56 от преференциите му са в село Добролево, 76 – в село Малорад, 25 – в село Сираково. В същото време Мария Габриел, която бе с най-много преференции в страната – 82 536, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, Лиляна Павлова получават по 1-2 гласа в секция. Зам.-кметът на Смолян има много повече гласове и от местния кандидат за евродепутат, д-р Иво Ралчовски – един от най-известните очни лекари в Северозападна България. Ралчовски е един от създателите на ГЕРБ – Враца и председател на групата съветници в общинския съвет.
„На територията на община Борован живеят шестима турци – работливи и уважавани хора, които са се преселили преди 4 години от Добрич. Съотношението между циганите и българите е почти 50:50 с лек превес на българите. Циганският вот обаче се е разпределил почти поравно между ДПС и ГЕРБ. Това, което прави впечатление, е, че ДПС е отхапало огромна част от гласовете на етническите българи.“ – отбелязва OffNews.

Как е станало купуването на гласове за Захариев?

В село Добролево, едната секция е с преобладаващо (но не изцяло) ромско население. „Седмица преди изборите дошли купувачите от ГЕРБ. Не е имало нито принуда, нито насилие – спуснали само паролата – който иска да продаде гласа си, да отиде в едно от кафенетата и да си поръча кафе. Заедно с кафето получава 50 лева ресто.
През цялото време на масата до бара е седял униформен полицай, за да следи да не стане гаф, твърдят местните хора.
Обаче…

В деня за размисъл дошли купувачите на ДПС. Размяната на парите се извършвала на площада, а на 20 метра отново е стояла патрулка.

Те вече предлагали по 100, а не като ГЕРБ по 50 лева. И се получила циганска работа – някаква част от хората взели пари и от едните, и от другите.

И сега на ГЕРБ в Добролево не им излизат 30 гласа, за които са платили.

Голямата драма в Добролево е, че купувачът за ГЕРБ привиква един по един хората, на които е платил, и ги тормози защо са взели парите, а не са си изпълнили уговорката. Но понеже не знае кои 30 от платените 100 избиратели са го измамили, привиква всички, включително и честните. И честните, и нечестните плачат и се кълнат, че не са те измамниците, но не могат да представят доказателства. Купувачът им е заръчал освен да гласуват с преференция за Марин Захариев, да снимат и бюлетината. Секционната комисия обаче разбрала и прибирала телефоните преди тъмната стаичка.
ДПС в такива разпри не влизали, нито гонели отчетност. Приели са, че фирата е неизбежна, раздали са парите, надявайки се на съвестта на хората. В 90% от случаите се оказало, че хората имат съвест…“ – пише OffNews.

Село Гьоврен – рекордьор по гласове за зам.-кмета на Смолян?

Най-много преференции за Марин Захариев сред всички секции в страната има в девинското село Гьоврен – 92. Половината от гласовете за ГЕРБ там. Втора е секцията в село Търън – 67. Веднага след това се нареждат секции във врачанските села Борован и Малорад. Едва на пето място е избирателната секция в Българо-германския център в кв. Долно Райково – там, където Захариев е израснал. Следва я секция в другия край на България – в село Първомайци (Великотърновско) с 43 преференции. На седмо място пък е село в Ботевградско – Скравена. В едната секция там зам.-кметът има 43 гласа, а в другата – 36. Едва на осмо място с 42 гласа е другата секция в кв. Долно Райково – в читалище „Орфееви гори“, толкова са гласовете за него и в село Ягодина, община Борино, както и в секция № 8 в Златоград. Повече преференции отколкото в смолянските секции Захариев е събрал и в село Поликраище (Великотърновско) – 77, в Аспарухово (Варненско) – 36, в село Баурене (община Криводол), в с. Цонево (община Дългопол). Общо в страната гласовете за Захариев са 5 909, от тях град Смолян са едва 944. В сравнение с Хасковския избирателен район, където получава1286 преференции, това си е направо провал.

Какво би подтикнало избиратели да гласуват преференциално за човек, когото нито са виждали, нито са чували за него. Ако не е плащано, за което иде реч в разследването на OffNews във Врачанско, това е индикатор за контролиран вот. И в единия, и в другия случай става дума за престъпления, които прокуратурата е длъжна да провери.
Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close