Advertisement
НОВИНИ

Смолян бе домакин на европейска среща за климатичните промени и енергийната ефективност

 

Партньорска среща, организирана по два проекта се провежда трети ден в Смолян. Единият за развитие на енергийни райони в европейски градове, а другият – за изграждане на капацитет на общините за справяне с климатичните промени и съпътстващите ги предизвикателства.

В Смолян пристигнаха представители от Алба Юлия (Румъния), Писек (Чехия), Въру (Естония) и Испания. Водещите градове по проекта са Трондхайм (Норвегия) и Лимерик (Ирландия), като днес гости бяха и представители от водещите партньори от университета в Трондхайм. С тях Общината си партнира по  проекта „Партньорство за адаптация към климатичните промени”.

„Говорим точно по темите, които засягат българските общини. Поканили сме колеги от общината, които работят по тези теми – какво да правим, как да планираме, как да изпълняваме плановете, какви са възможностите за финансиране, как да работим с всички заинтересовани страни по най-добрия начин, как да си партнираме, какво значи енергийна общност. Всички ние като общини решихме да изпълним и по един демонстрационен проект за използване на възобновяеми източници, като в Община Смолян сме избрали две сгради – плувния басейн и спортната зала, на които да инсталираме фотоволтаични системи.” – каза Ефтима Петкова, директор на дирекция „Стратегическо планиране, иновации, проекти и туризъм” в Община Смолян.

„Много е важно да обединим хората от различните области. Обстоятелствата много варират от културна гледна точка, както и от местна, в различните страни, а такъв тип сесии събират толкова много знания от целия свят, с чиято помощ наистина може да се постигне промяна.” – каза пред „Отзвук.БГ” Кели, която е част от координационния екип на норвежкия проект.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!