Advertisement
НОВИНИ

Съдът върна за доразследване дело срещу бившия шеф на ЮЦДП Ботю Арабаджиев

Окръжният съд в Смолян отмени постановление за прекратяване на наказателно производство срещу бившия директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) и върна следственото дело за допълнително разследване, съобщи БТА. Разследването срещу Арабаджиев е заради заповед, с която се въвежда второ качество дървесина и последвало намаляване на началните тръжни цени с 20%.
По делото няма привлечен обвиняем. То се води срещу неизвестен извършител, за това, че в качеството му длъжностно лице – директор на ЮЦДП, за времето от 2018 г. до 2021 г. (по това време директор на предприятието е Ботьо Арабаджиев) е нарушил или не е изпълнил служебните си задължения като е превишил властта и правата си, с цел да набави за себе си или за другиго облаги. Така причинил вреда на дружеството в размер около 1.7 млн.

Делото е образувано по жалба на настоящия директор на предприятието Здравко Бакалов, който твърди, че досъдебното производство е приключило при неизяснена фактическа обстановка.

Според него не са положени усилия да се установи наличието на вреда за предприятието.
Делото е заради заповед от 3 януари 2018 г. на директора на ЮЦДП, с която е утвърдена нова спецификация и въведено второ качество, включено към едрата дървесина. Изпратени са били указания до директорите на горски стопанства при обявяване на нови процедури, началните цени да бъдат намалени с 20%.

Съдът посочва в мотивите към определението, че вещите лица – по назначената експертиза, не са дали отговор, дали въвеждането на новата спецификация е довело до настъпването на вредни последици. А от показания на разпитаните свидетели, които работят в сферата на дърводобива и притежават нужната експертиза, се установяват противоречия относно въденото ново второ качество, от коя дървесина е – дали е част от първото качество или е част от ОЗМ (обли занаятчийски материали). Според бившия директор и неговия заместник дървесината второ качество преди това се е определяла като ОЗМ. А настоящият директор твърди, че тази дървесина е била за сметка на едрата строителна дървесина – трупите за бичене.

Съдебният състав излиза със становище, че досъдебното производство е прекратено при неизяснена фактическа обосновка. Не е ясно от кой сортимент е новата спецификация второ качество – от едра строителна дървесина, или от ОЗМ. Според съда следва да се назначи нова експертиза и след изясняването на тези обстоятелства да се направят правни изводи има ли извършено престъпление.
Определението подлежи на протестиране пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!