Advertisement
НОВИНИ

С редица интересни инициативи ЮЦДП отбелязва Седмицата на гората

С редица интересни инициативи Централното управление на ЮЦДП – гр. Смолян ще отбележи Седмицата на гората.

Тази година честването ще премине под мотото „Гората е живот … и обща отговорност!“.
Южноцентралното държавно предприятие, съвместно с Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – гр. Смолян, обявиха конкурс за къс разказ и стихотворение на тема „Гората е живот и споделена отговорност“.
Награждаването на отличените участници в конкурса ще се проведе на 5 април от 14.00 ч. в Регионална библиотека „Николай Вранчев“- гр. Смолян. Заедно с това, ще бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2023 г. и „За цялостен лесовъдски принос“ за 2023 г. за регион Смолян. (ЮЦДП – гр. Смолян)
На 2 април ЮЦДП – Смолян и ДГС – „Смилян“ ще раздадат на гражданите фиданки на птиче грозде и смърч.

От Горски разсадник „Борино“ ще предоставят още арония, киселица и конски кестен. Желаещите ще могат да ги получат от 11.30 до 13.00 часа на локалното платно пред Областна администрация – Смолян (под моста).

На 9 април ЮЦДП – Смолян и ДГС – „Доспат“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на териториалните поделения, държавни и общински институции, ученици и доброволци. Предвижда се да бъде залесена площ от 6 дка в местността „Омана“, землище на Доспат, която пострада от ветровал през 2022 г.

На 28 март от 14.00 ч. служителите на ЦУ на ЮЦДП почистиха района около административната сграда в Смолян. На 29 март от 13.00 ч. се проведе състезание по залесяване в разсадника на ДГС – Смилян, с участие на ученици местното училище СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС – Смилян.

На 17 и 18 април в Спортната зала на гр. Ардино ще се проведе турнир по тенис на маса за служители на ЮЦДП от областите Смолян, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС – Ардино. В проявите за отбелязването на Седмица на гората 2024 г. е планирана и още една обща инициатива на ЮЦДП и ДГС – Ардино – пленер по рисуване на открито на тема „Красотата на моя роден край“. Той ще се проведе на 17 и 18 май в района на „Дяволски мост“ – гр. Ардино. В проявата ще се включат ученици от Ардино и Школата по рисуване към ОДК – гр. Ардино.

По повод честването на Седмицата на гората, във всички държавни горски и ловни стопанства в териториалния обхват на ЮЦДП, има организирани прояви, които включват залесяване, почистване на горски територии и природни забележителности, занимания с деца по Горска педагогика, конкурси за рисунки, стихотворения и разкази, за изработване на пана от природни материали и др.
ЮЦДП ще вземе активно участие и в Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ, което ще бъде открито на 3 април в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!