Политика

Регионални оперативни програми по примера на Италия предлага Радан Кънев

Различна философия за инвестиране на европейските средства в България предлага водачът на листата на Демократична България за Европейските избори на 26 май Радан Кънев. Тя цели намаляване на неравенствата между отделните региони.  В предаването „Референдум“ снощи той даде пример с Италия, където има  21 регионални оперативни програми. В същото време България има нула, за да може всичко да се разпределя от централната власт, каза Кънев и определи тази политика като крайно неразумна.

„Над 20 милиарда вече са усвоени. За съжаление точно „усвоени”. А регионалните дисбаланси, различните скорости на развитие на регионите се увеличават, а не намаляват. Основната цел на европейската кохезионна политика е по-бедните райони да ускорят развитието си и да достигнат средно европейски ниво. В България София е близо до средното европейско ниво, а всички други драматично изостават. Регионалните програми са силен инструмент за преодоляване на този проблем.“ – смята водачът на листата на Демократична България. Такава може да бъде Оперативна програма „Родопи“.

Утре Радан Кънев ще представи своята визия за преодоляване на регионалните различия в България и други инициативи, които ще предприеме в Европейския парламент. Срещата е в Планетариума на гр. Смолян от 18.00 часа на 23 май.

 

Advertisement
Back to top button
Close