Култура

РДТ и „Отзвук“ ще излъчат на живо днес от 19.00 часа драмата „Без мен“ от Стефан Иванов

Сценичното четене е по програмата #рдтт – Родопски дебют на драматични текстове

С премиера на монодрамата „Без мен“ от Стефан Иванов днес от 19.00 часа продължава новата онлайн програма на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Програмата се нарича „#рдтт – Родопски дебют на драматични текстове“ и е насочена към българските драматурзи в страната и в чужбина. Началото ѝ беше поставено в Световния ден на театъра – 27 март, когато на живо беше излъчено онлайн сценичното четене на „Тъпа пиеса“ от Ованес Торосян. Тази вечер предстои дебютът на новата пиеса „Без мен“ на младия драматург Стефан Иванов.

По желание на автора текстът ще бъде представен от Делян Илиев – актьор и режисьор в трупата на Смолянския театър.

Сценичното четене започва в 19 часа и ще бъде излъчвано онлайн на живо от сцената на Родопския драматичен театър в сайта на вестник „Отзвук“ чрез канала ни в Youtube.

Стефан Иванов (1986, София) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър е по културология и доктор по философия в същия университет. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. От 2003 г. е публикувал многобройни журналистически и друг вид материали в десетки различни по вид медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици.
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close