Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Приключи ли драмата с училищния автобус в Рудозем, или тепърва ще се разгаря?

С 9 гласа „за“ и 8 „въздържали се“ в четвъртък Общинският съвет в Рудозем реши полученият от Министерството на образованието 33-местен училищен автобус да бъде предоставен на ОУ „Христо Ботев“ в с. Елховец. За предложението на кмета Пехливанов гласуваха деветимата общински съветници от ДПС. А осемте представители на всички останали партии не подкрепиха решението. За алтернативното предложение на съветника Стоян Трифонов – автобусът да отиде в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гласуваха 8 души, а деветимата от ДПС не го подкрепиха.

Председателят на ОбС Владимир Янков и кметът на Рудозем Румен Пехливанов

Сюжетът на кое училище да бъде даден автобусът се разиграва за втори път в местния парламент в Рудозем. На заседанието на 10 февруари кметът Пехливанов предложи същата докладна записка, но поради трима отсъстващи общински съветници, двама от които от ДПС, гласовете в ОбС се разделиха по равно – 7 на 7, и решение не бе взето. След което кметът на Рудозем заяви, че Общината ще назначи шофьор и ще го даде на училището в Елховец. А разходите по експлоатацията му ще са за сметка на общинския бюджет.

И на двете заседания бе отбелязано, че и двете училища имат остра нужда от нови автобуси, но за съжаление Министерството на образованието е предоставило един, вместо поисканите три. Но повече аргументи имаше в полза на училището в Рудозем. Но кметът и ДПС ги пренебрегнаха, демонстрираха силата на мнозинството, и оставиха впечатление, че имат други съображения. Въпреки че на 10 февруари зам.-директорът на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Николай Михтарски посочи, че в интерес на децата е автобусът да бъде предоставен на тяхното училище. Бусът, който превозва учениците от Чепинското корито до Рудозем, ежедневно преминава приблизително 140 километра, а на Елховец – 40 километра.

Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Сийка Кирякова

Нашият автобус превозва ежедневно само в едната посока 120 – 130 ученици – сутрин, на обяд и след обяд, добави той. На заседанието на 9 март директорът на рудоземското училище Сийка Кирякова добави още аргументи. Нашите автобуси возят повече ученици, на по дълго разстояние, навъртели са повече километри, но искам да вметна, че ние никога не сме пестили разходи, за да поддържаме автобусите в добро техническо състояние, защото не можем да си позволим да рискуваме живота и здравето на децата, заяви тя.

В началото на заседанието един от съветниците от ДПС – Николина Костадинова разпространи техническа експертиза, направена на 5 април 2021 г., направена от фирма „Авто Вен – Венцислав Филизов“. В нея се сочи, че е наложително да бъде направена подмяна на автобуса на ОУ „Христо Ботев“.

Аргументът на кмета Румен Пехливанов бе, че автобусът на Елховец е в по-лошо техническо състояние. Освен това в докладната си записка кметът пише, че пристигналият автобус отговаря на нуждите на училището в Елховец, но не и на нуждите на рудоземското. ОУ „Христо Ботев“ поискало 29-местен (28+1) автобус, а „Св. св. Кирил и Методий“ – два 35-местни (34+1), сочи в мотивите си Пехливанов.

Това твърдение на кмета се оказа неистина. Кирякова заяви, че не е искала 35-местено превозно средство, а 33-местно, каквото е и полученото от министерството. Пехливанов не даде обяснение защо в докладната си записка е подвел общинските съветници.

Докладната, в която се сочи, че училището в Рудозем се нуждае от 2 33-местни автобуса
Докладната, в която се сочи, че училището в Рудозем се нуждае от 2 33-местни автобуса
Докладната, в която кметът Пехливанов твърди, че училището в Рудозем е поискало 35-местен автобус

Кирякова цитира и заповедта на министъра, който указва, че предоставените автобуси следва да се използват за превоз на деца от и до средищни училища и детски градини. С тази заповед министърът задължава общините да използват автобусите само за превоз на ученици и деца от задължителна предучилищна възраст от и до средищни училища и средищни детски градини. Детската градина в Елховец не е средищна, сочи справката, поради което автобусът може да превозва само учениците, но не и децата за тамошната детска градина. Дали Община Рудозем ще заобиколи тази заповед (РД-11-12/20.12.2022 г.), или нарушаването й е основание областният управител да върне това решение на Общински съвет – Рудозем, предстои да видим.

Пълен видео запис на обсъждането на въпроса с училищния автобус в Рудозем може да видите тук.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!