Advertisement
НОВИНИ

Повече от 7 месеца в Смолян продължава ремонтът на улица, дълга 400 метра

Над седем месеца вече в участък от пътя около 400 метра от ул. „Димитър Благоев“ продължиха ремонтните дейности, което доведе до изчерпване на търпението на живущи и търговци на улицата в Смолян.

Възмутени граждани се надпреварваха да коментират състоянието на улицата в момента и прахоляка, който се вдига от разкопаните участъци по средата на асфалта.

„Силикоза ще хванем. Тази улица я копаха, зариваха, разкопаваха. Екозащитниците от Съвета, за наредени дърва, дето са в междублоковото пространство правят забележка и дават срок от 24 часа да вдигнем дървата. А тук що не дойдат да видят какво дишаме, че е по-лошо от рудник. Минават коли тука, има два магазина, три склада има, а тук има движение по-голямо и от централната улица – кола след кола.

Кръстовището към ул. "Д. Благоев"
Кръстовището към ул. „Д. Благоев“

Не трябва ли поне тука с вода да се полива през 2-3 часа, докато се асфалтира. А кога ще се асфалтира??? Това е подигравка. Три пъти разкопаваха тази дупка и няма спасение от прахоляка“, коментират хората. Една част от тях обвиняват Водното дружество. „В приоритета на ВиК-то е да направи само канал, пък асфалта няма значение. Това, че е разкопала асфалта, за тях няма никакво значение, а парите са си взели“, негодуват хората.

„Аз на Каптажа имам двор с къща, ами те ми напълниха градината с камъни. Не ги интересува, няма техници, няма технически, няма отговорност. Така се работи“, сподели и своя проблем Малин Желев.

Не ги интересува, няма техници, няма технически, няма отговорност. Така се работи", сподели и своя проблем Малин Желев
Не ги интересува, няма техници, няма технически, няма отговорност. Така се работи“, сподели и своя проблем Малин Желев

„Хората избягаха от този град неслучайно. Тази улица я копаят с месеци, милиони са взели, а няма да отделят 500 000 за асфалт. Някои си взеха 10 милиона, пък ние хората ще дишаме техния прахоляк. То не е ден-два, това са вече 7-8 месеца. Ами същата фирма няма да вземе 10 милиона, ще вземе 9500 и да си асфалтира“, възмущават се хората, като обвиняват и управниците от Общината, че допускат това да се случва, като не им налагат санкции. По думите им кметът е трябвало да им спре плащанията, ако не си довършат обекта докрай.

„Вижте, снимайте този участък от улицата, това нормално ли е за толкова време да не могат да свършат „ВиК“-а ремонтите и да се асфалтира? Вижте този участък от магазин „Георг“ до тук, вижте и тази улица към „ВиК“ каква е красива, направена, асфалтирана… Не само кметската улица да е такава, а и нашата искаме да е в такъв вид“, коментира Маргарита Миланова.

Собственици на търговски обекти пък припомнят, че откакто улицата е започнала да се затваря за движение на автомобили, достъпът до обектите им е бил ограничен и това драстично се е отразило на оборота им. Заради добрата им локация търговските обекти от години се посещават не само от жители на квартала, но и от много други смолянчани.

„Докога“ – попита Стела Добрикова. „Колко още месеци ще се работи в този участък? Започна в края на месец април и сега сме септември“, добави смолянчанин.

Огромният изкоп, който затвори изцяло за месеци улица "Димитър Благоев"
Огромният изкоп, който затвори изцяло за месеци улица „Димитър Благоев“

Възрастни хора се гневят, че заради прахоляка не могат да седнат на пейките пред блоковете да си поговорят със съседи и да подишат чист въздух. Припомнят също, че имаше и период, в който този участък изцяло беше затворен и беше в такова състояние, че дори и такситата отказваха да изпълняват поръчки.

„От пролетта търпим това безхаберие! Не дай си Боже, да се наложи по спешност да отидеш някъде няма как да стане улицата ни е затворена! Пълно безобразие!“, писа в социалните мрежи Бетина Кисьова. „Потрошиха улиците и нервите на хората. Безхаберие“, коментира Илия Тодоров.

Майки с малки деца обясняват, че не водят децата си да играят на детската площадка, заради прахоляка. „Не смея да си доведа детето тук да диша прахоляци“, казва Нели, майка на 3-годишно дете.
А какъв беше проблемът при ремонтите по водния цикъл на улица „Димитър Благоев“ в участъка към блоковете Гребенец“ и „Черни връх“ и защо се разкопа два пъти на едно и също място по различно време, отговори инж. Румяна Янчевска – директор на „ВиК“ – Смолян.

Колите едва се разминават, но от дни поне поне могат да минават по улицата
Колите едва се разминават, но от дни поне поне могат да минават по улицата

„Тук се направи много голям преливник, който наистина отне много време и това, което направиха е да отвеждат дъждовните води в реката“, каза инж. Янчевска. Обясни, че след това е трябвало да се направи битовата канализация, връзката с колектора, която е на дълбочина 7-8 метра и е нямало как това да се прави едновременно, защото се откъсва изцяло пътя и не е можело да се работи с тази дълбочина. „Хубаво е, че Общината е заделила пари някъде след водния цикъл, тя такава беше идеята още навремето, като започне водния цикъл, след това да дойдат пари за цялостно асфалтиране. Много от хората смятат, че това ще стане едновременно, но не може да се случи едновременно“, допълни Янчевска.

Кметът на Смолян Николай Мелемов, заяви че ремонтните дейности по Водния цикъл са се оказали голямо изпитание за смолянчани, но увери, че до края на годината това ще свърши. „Имаме проблеми, защото ги чакаме те да минат по една улица, след това ние да довършим това, което не ни е по проекта, а е за ремонт. Имаме едни пари с министерско постановление и сега работим с тях по различните улици“, каза Мелемов. Той допълни, че вече на ул. „Димитър Благоев“ във въпросния участък имат фронт за действие, приключили са ВиК ремонтите и скоро ще започне асфалтирането. „Ще бъде оправена както трябва“, увери Мелемов.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!