IN MEMORIAM

Почина инж. Стефан Глухов – легендата на „Герзовица“

Вчера в Смолян на 82-годишна възраст почина инж. Стефан Глухов – създателят на урановия рудник в Герзовица, човек, който през целия си живот е следвал максимата „Живот в полза на другите“. Бившият директор на МДП „Възход“ в продължение на 27 години e работил в поделението на „Редки метали“ в Смолян. Той се смята за легендата на „Герзовица“, както е познат урановият рудник по името на местността край Смолян.

„Герзовица стана моя съдба… Аз съм благодарен и за мъките, и за изпитанията от денонощния труд“ – пише в книгата си „Изповед, размисли, послания“ инж. Стефан Глухов, където накратко разказва и за живота си.

„Появил съм се на белия свят на 27 юли 1935 година в прекрасното село Стойките. Зодия лъв. Преди мен са раждани двете ми сестри – Величка (1928 г.) и Шипка (1931 г.). Сбъдва се мечтата на родителите третото дете да бъде син. Кръстен съм на дядо си, за да продължа благородната традиция на нашия род – трудолюбие и честност. Тия добродетели са ме водили цял живот.

Израствам в трудолюбиво семейство и от малък се включвам в отглеждането на домашните животни, в об­работване на земеделската земя и горската работа – ос­новна професия на баща ми. От личния пример на ро­дителите съм получил любовта и уважението на труда.

Обичах книгата и науката, затова завърших и минния техникум в с. Райково (1955 г.), специалност „Геология“ с отличен успех. С отлична диплома завърших и Минно-геоложкия институт в София (1962 г.), специалност „Ге­офизични методи на проучване“, и то за четири години.

Пред мен стоеше дилемата – дали да се хващам е на­уката, за която имах големи предпоставки, или да дойда в Родопите да търся и откривам нейните подземни бо­гатства. Избрах втората и се озовах на геолого-проучвателен обект Смолян. Тук ние търсихме и проучвахме уранови залежи. Приложих най-новите методи на гео­физиката и открих множество аномални проявления и запаси в месторождението.

Но за малко. С партийно поръчение бях назначен за началник обект (11 г.), в последствие началник рудник „Минстрой Герзовица” (2,5 г.) и накрая директор Рудоуправление „Възход” – Смолян. …. Живот на един дъх. Така кратко и съдържателно определям собствения си живот. Преминах през голяма трудова закалка работа в най-тежкия сектор – минното производство, които ми създадоха навици за достоен живот.“

Поклонението пред тленните останки на инж. Глухов е утре (16.09) от 10.30 часа в храм „Св. Висарион Смоленски“, а погребението е от 13.30 часа в гробищен парк „Беклийца“ – Смолян.

Вестник „Отзвук“ поднася искрени съболезнования на близките и колегите на инж. Глухов!

Advertisement
Back to top button
Close