Advertisement
НОВИНИ

По-малко хора се качиха на Рожен в първия ден на събора (снимки)

В пъти по-малко бяха посетителите на събора на Рожен днес в деня на откриването му спрямо миналите години, видя репортер на „Отзвук“. Анкетата сред хора, дошли на поляните тази година, и които са били на съборите през 2015 и 2019 г., потвърди впечатлението. Мнозина обаче предположиха, че повече посетители ще има в събота и неделя, а по-слабият интерес е заради работния ден.

Националният събор на народното творчество и животновъдството започна с дефиле на стотици гайдари и със слово на президента Румен Радев. „На Рожен усещаме най-силно своя дълг към идните поколения. Няма българско сърце, което да не трепне от силата на кабагайдите, които могат да разлюлеят и непоклатимата планина.“ заяви Радев.

„Рожен е звън на чанове, полъх на планински вятър, мирис на ели и билки, мелодии на гайди, прекрасни песни и танци, докосване до най-святото – традициите на дедите ни, чувството на гордост, че сме българи, каза в приветствието си областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

„Днес Рожен събира хиляди патриоти, които тачат родовата памет и пазят традициите на нашите предци“ – отбеляза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Програмата на събора продължи с националния фолклорен конкурс, с демонстрации на бойните умения
на древните българи, с музикално-танцовия спектакъл „България гостува на Родопите” и нестинарско шоу.

Снимки: Калина Маринова

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!