Advertisement
МНЕНИЯ

Пилон „Рожен“ – символ на една несправедлива граница в българските земи

Относно пилона на Рожен, от позицията на местен, който минава през поляните на Рожен всеки път, когато се прибира към родното си място:

Щетата за природата от този пилон е сигурна. Огромно количество бетон и желязо, разорани ливади за пътя до там. Нарушения при процедурите за неговото поставяне има, най-вече по линия статута на земята (земеделска) и начина на ползване (има изключение за преместваеми обекти, но огромния пилон с тонове бетон за постамент го изключват от тази категория, макар да е минал като такъв по документи). Но, както казах, ще поставя акцент на друго, като местен. А именно, за символиката му и за годините след поставянето му.

Огромни пилони с националния флаг се поставят на знакови места (значими битки, исторически важни места), в административната столица или при държавната граница. Рожен не е такъв обект, но още повече, Рожен е граница на България до 1912 г. Земите на юг от Рожен са останали извън пределите на България при Съединението от 1885 г. Всеки път на 6-и септември, когато има национални тържества, мен ме стяга сърцето, защото знам, че предците ми от Родопите, говорещи български, не са празнували през 1885, нито в годините след това. Този пилон ще е символ за една несправедлива граница вътре в българските земи.

Другото важно и съществено последствие е поддръжката. Кой и как ще ми гарантира, че след няколко години, когато Радев вече не се помещава в Президентството, а Мелемов – в кметския кабинет на Смолян, този постамент няма да е ръждясал и със скъсано знаме на него. Предвид метеорологичните условия на Рожен, много вероятно е да се налага всяка година смяна на знамето и боядисване на пилона. И ако аз не бих се гордял с наличието на този пилон със знаме, то със сигурност бих се срамувал, ако те не се поддържат. А както дори на граничните КПП-та виждам скъсани от вятъра български флагове, не очаквам на Рожен да е по-различно.

Борислав Сандов

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Боби Сандов първо да види златните концесии, ВЕИ и фотоволтаици, безумните напъни да отровят Добруджа и да не се излага да говори за този пилон!

  2. Предлагам който го е замислил за своя сметка да рекултивира мястото както е било – шофьорчето на самолети и другия политически б-к както правилно го нарече И. Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!