Advertisement
ОБЩЕСТВО

Първият на Балканите рудник – музей бе открит в Мадан

В този рудник като трудовак отбивал военната си служба и Георги Пацалев

Първият и единственият по рода си рудник – музей бе открит официално в Мадан в петък по време на празника „Дни на маданския кристал“, който бе отбелязан миналата седмица в миньорския град. Лентата прерязаха кметът на Мадан Фахри Молайсенов и областния управител Стефан Сабрутев. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Девин Здравко Иванов, бившият кмет на Мадан и настоящ директор на НОИ – Смолян Валентин Гаджев и изпълнителният директор на „Горубсо – Мадан“ Сергей Атанасов.

Рудникът „Сполука“ е открит през 1961 година. Според  инж. Сергей Атанасов рудникът – музей показва как се е вадела руда под земята допреди 10 години. Входът към рудника е в центъра на Мадан и е на метри от музея на рудничното дело и изложбената кристална зала. Музеят е създаден по проект „TERRA-MINE“ по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V „Гърция-България 2014- 2020“. Община Мадан е изпълнила проекта в партньорство с гръцката община Пилеа – Хортиатис, Тракийския университет „Демокрит“, Международният гръцки университет и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Туристите се оборудват с каски и миньорски лампи преди да влязат в рудника, могат да се качат на руднична вагонетка и да влязат като истински миньори под земята. Цялото трасе е оборудвано с релсов път.

Рудникът-музей е дълъг 140 метра. Посещението му не е екстремно преживяване, а разходка под земята. Може да се види автентично оборудване, а манекени показват как са се трудили миньорите

Най-известният миньор в този рудник е бил Георги Парцалев. Легендарния сатиричен артист е „заточен“ в рудниците в Мадан по време на комунистическия режим като трудовак. Изключен от университета, където следвал медицина, като „неблагонадежден“ и „непрогресивен“. Като бил вкаран в рудника Парцалев казал: “Туй ми е краят вече. Ще се мре. Оттук няма излизане!”. Но един войник пострадал в рудника. А нямало дори кой да го превърже. И Парцалев със своите знания по медицина спасил живота му. Така бил назначен като фелдшер. Създава театрална група. Там го сварва и Енчо Багаров със своя пътуващ театър. “Този е факир на квадрат. Хем прави циркове и весели ротата, хем го бива за фелдшер. Лекува болни, превързва рани, даже с раждане се справи – бебето проплака в ръцете му”, похвалил го командирът. И Багаров го взема със себе си. И така блясва неповторимият сатиричен талант на Георги Парцалев.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!