Местна власт

От година Община Смолян и ВиК размотават жители на Левочево

Близо една година жители на смолянското село Левочево са принудени да дишат вонята на отпадни води. Въпреки жалбите и сигналите на хората, проблемът им още не е решен.

„Миналата година почина баща ми и тогава наследих къщата. Водата тече покрай нас. Избива от канализацията и продължава покрай къщите. Образувало се е блато, затлачено със застояла вода. Принудена съм да минавам през чужд двор, защото водата слиза и на улицата. Миризмата е ужасна, а институциите си прехвърлят топката една на друга“, оплака се Златка Ратайска.

Течът е нарушил и устойчивостта на шкарпата край къщата на Златка Райтайска.

Златка написала жалба до РИОСВ в началото на септември миналата година. От екоинспекцията препращат сигнала до Община Смолян и ВиК по компетентност. На 3 октомври шефът на водното дружество Мариян Николов отговаря, че ВиК не поддържа и не експлоатира канализационната мрежа в Левочево, както и не събира такса канал от абонатите. „За съществуващия проблем трябва да обърне внимание кметството или да се извърши почистване с „ВОМА“, за която услуга се заплаща“, пише в отговора на ВиК. Месец по-късно Златка получава отговор и от общината за извършена проверка и направени констатации, че появилият се теч не е от аварирала канализация, а се дължи на преливните води на водоема за питейна вода в горния край на селото. Затлачен е участък от отвеждащата в близкото дере канализация с дължина около 30 метра. „Водоснабдяването на село Левочево се осъществява от ВиК Смолян и отвеждането на преливната питейна вода е негово задължение“, пише в отговора до потърпевшите зам.-кметът Марин Захариев. Той заявява още, че общината е предприела необходимите мерки и проблемът ще бъде решен в най-кратък срок.

Писмото на ВиК
Писмото на Община Смолян

„От тогава до сега обаче проблемът не е решен. Ние продължаваме да газим в мръсотия и тиня, а миризмата, особено през горещите дни, не може да се понася. Потърпевши не е само нашето семейство, а цялата махала дишат вонята и трудно се минава покрай къщите“, допълни още жената, която вече не знае към кого да се обърне за съдействие.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close