Местна властНА ФОКУС

Общинският съвет препоръча на кмета Мелемов да отмени търга за сметосъбиране

С 11 гласа „за“ и 6 „въздържали се“ днес Общинският съвет на Смолян препоръча на кмета Николай Мелемов да прекрати обществената поръчка за избор на изпълнител на услугата „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян“. „За“ гласуваха съветниците от ДПС, БСП и КРОС, а „въздържали се“ – петимата присъстващи съветници от ГЕРБ и Димитър Ангелов от Земеделския народен съюз. Повече от 3 часа продължи извънредното заседание на Общинския съвет, свикано по инициатива на ДПС и с подписите на 10 съветници от ДПС, БСП и КРОС.

Съветниците препоръчаха на кмета още да предприеме действия за образуването на общинска фирма, която да поеме чистотата и сметосъбирането на община Смолян. И по това предложение съветниците от ГЕРБ гласуваха „въздържали се“, с което демонстрираха, че нямат намерение да изпълняват предизборните си обещания, за които „Отзвук“ писа в статията „Лъсна лъжата, с която кметът Николай Мелемов спечели третия си мандат“.

По голямата част от заседанието премина в напомняне на кмета Мелемов какви обещания е давал, на които кметът отговаряше, че не лъже, а обещаното от него е било при условие, че получи пари от правителството под формата на безлихвен заем или безвъзмездна помощ. А заради коронавируса това вече не можело да се случи.

На 15 юни кметът Мелемов обяви обществена поръчка за чистота и сметосъбиране за 5 години, а сумата, която смята да плати е над 16 милиона лева с ДДС. Отварянето на офертите е обявено за 27 юли (понеделник) от 10.00 часа в зала 343 на общинската администрация, а крайният срок за подаването им е 17.00 часа на 24 юли (петък).

Салих Аршински (ДПС) обяви, че е готов да остави запечатан плик с името на фирмата, която ще спечели обществената поръчка. Ако не позная, ще напусна завинаги политиката, каза той. Той попита зам.-кмета Марин Захариев дали той би подал оставката си, ако Аршински познае фирмата. Захариев не отговори на предизвикателството.

Областният председател на ДПС каза още, че има средства в бюджета, с които Община Смолян да стартира собствена фирма за чистота – и това са събраните, но неизхарчени средства от такса смет през последните години. Той поиска почивка от 30 минути, през които да бъде изготвена справка за приходите и разходите от такса битови отпадъци от 2016 г. до първото шестмесечие на 2020 г. Ще ви докажа, че имаме повече от половината пари да стартираме тази дейност, заяви Аршински. На неговия въпрос политически или икономически са мотивите за обявяването на обществената поръчка, Мелемов отговори: „Житейски“.

След като я получи, съветникът от ДПС заяви, че справката, която е получил, не е тази, която е поискал. За което зам.-кметът Мариана Цекова се извини и обеща да изготви нова.

Това е поредната корупционна сделка, заяви в декларация от името на БСП областният председател на партията Рабие Кьосева.

Иван Френкев (БСП) попита кмета Мелемов защо са завишени цените за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване. Някои от дейностите със 100 и повече процента, а други – с над 20%. Отговор не получи. Спорът в Общинския съвет придоби махленски характер, кметът Мелемов вземаше сам думата си, и постоянно прехвърляше дебата към 2006 г., когато неговата предшественичка Дора Янкова сключи договор за чистота с „Титан“ за 15 години. До тогава Община Смолян сама поддържаше чистотата на териториите за обществено ползване.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close