Advertisement
Здраве

Мълва за епидемия от хепатит удря бизнеса в Златоград

Институциите да кажат откъде идва заразата, призова един от най-големите работодатели Величко Сидеров

Имам чувството, че върви една вълна на самоунищожение в Златоград – от незнание, от недоразбиране, смята кметът Мирослав Янчев

Случаите на хепатит от началото на годината всяват паника в Златоград, установи репортерска проверка на „Отзвук”. Заразното заболяване е тема номер едно в града, притеснени са и деца, и възрастни. Децата не учат, те коментират хепатита, каза пред вестника родител на двама ученици. От началото на тази година до сега 11 са болните от хепатит в Златоград. Според директора на РЗИ д-р Мими Кубатева няма нищо обезпокоително, не може да се говори и за епидемия.

Мирослав Янчев

Паниката идва от слуховете, че хепатитът е тръгнал от водата, което не е така, заяви кметът на общината Мирослав Янчев, потърсен за коментар. Резултатите от всички направени проби излезнаха, стойностите са в нормата, а тежките метали са доста под нея, добави той. Въпреки това гражданите продължават да питат изследваме ли водата, каза Янчев.

Имам чувството, че върви една вълна на самоунищожение в Златоград – от незнание, от недоразбиране, допълни кметът. Общината направи информационна кампания какво е това хепатит, какви са симптомите и какво трябва да се предприеме превантивно, пуснахме информация и по кабелната телевизия. Ние се опитваме внимателно и интелигентно да подходим към населението, да му кажем по нормалния начин за какво става дума, но те си твърдят, че хепатитът идва от водата, че институциите спят, че не даваме правилна информация, че не можем да намерим източника на зараза, каза още Мирослав Янчев.

Величко Сидеров

Призовавам институциите: „Дайте информация, къде какво се случва!” – заяви собственикът на „Белотекс 95” Величко Сидеров, който е един от най-големите работодатели в града. „Конкуренцията пусна слух, че от нас е тръгнала заразата, което категорично не е вярно. Аз имам голям търговски център, в който имаме кухня. Когато беше пикът на заразата, дойдоха от Българската агенция за безопасност на храните. Искаха да изследват нашите готвачки. Аз казах: „Не готвачките, целия персонал искам да изследвате – всички работници в „Белотекс 95” във всички цехове. Направиха изследванията, в нашата фирма няма нито един болен” – каза Сидеров. Бизнесменът поиска ясно и категорично институциите да заявят на населението, че в „Белотекс 95” и „S Mall” – Златоград, болни от хепатит няма.

„Няма заразени в целия „Белотекс”, лабораторията така показа. Над 300 души сме изследвали, потвърди д-р Алчев от БАБХ. Всички, които се занимават с храни, са изследвани, добави той. Сред заразените са един шофьор в склад и жена, работеща в павилион. Но ситуацията е овладяна. Случаите на хепатит са единични, и то сред хора с по-ниска хигиена, допълни д-р Алчев.

Дефектът, който се получи сред населението, се отрази на бизнеса, смята и кметът Мирослав Янчев. Той посочи, че е паднало производството на хляб, и фурните прибягват до съкращение на персонал. Това ще засегне и търговските обекти, добави Янчев.

Зарко Маринов

Интервю с д-р Мими Кубатева четете тук https://www.otzvuk.bg/d-r-mimi-kubateva-ne-mozhe-da-se-govori-za-epidemiya-zlatogradchani-izlishno-se-bezpokoyat/

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!