Advertisement
НОВИНИ

Как се заобикаля решение на Общинския съвет на Смолян чрез съдия-изпълнител?

Схемата: Община Смолян не плаща, "Рожен експрес" запорира, съдия-изпълнител пуска на търг апетитния имот, който ОбС отказа да продаде

Частен съдебен изпълнител е обявил на търг за публична продан имоти на Община Смолян заради задължения към добре известната на всички транспортна фирма „Рожен експрес“ АД. Дългът на Общината по делото възлиза на  274 886 лв., а освен двата имота обявени за продажба има наложена възбрана на още два.

Нищо ново, имаш задължения, не ги плащаш, отиваш на съдия изпълнител. Нито е за пръв път на Община Смолян, нито ще е за последен, предполагам.  Но се чудя, как така фирма, в която е съсобственик е същата тази община, я дава на съдия изпълнител? Община Смолян притежава 26,08% от капитала на „Рожен Експрес“ АД към 10 май 2022 година.

Обявените за публична продан имоти са точно тези, заради които преди време бихме тревога, че се продават на безценица за изграждане на фотоволтаичен парк. Да, точно за тези парцели, за които се твърдеше, че са непривлекателни и затова първоначалната им цена бе ниска, според оценител, разбира се. Ние успяхме да докажем чрез експерти, че имотът е доста по-скъп, и смятаме, че с това осуетихме опит за злоупотреба с общинска земя.

След гласуване Общински съвет – Смолян, отхвърли сделката. Не че нямаше общински съветници, които подкрепиха внесената докладна от кметът Николай Мелемов, но те не бяха достатъчни.

(Как гласуваха съветниците може да видите в линка).
https://docs.google.com/document/d/106qxtjltYIE2WAAqBXCsJ_tsuqdkd3bhLupZn5_WxJs/edit

  • Каква ли е тази “случайност” и защо точно тези имоти са влезнали в полезрението на взискателя?
  • Защо се е стигнало до тази публична продан, нямало ли е възможност за доброволно плащане на просроченото задължение и неговото договаряне?
  • Морално ли е фирма, в която имаш съсобственост да те съди и разпродава имотите?
  • Ползва ли се с благоволението на местната власт тази фирма, която вече 14 години получава линии без да се проведе необходимия по закона конкурс?
  • От скоро „Рожен експрес“ АД си има и нов изпълнителен директор – Мария Семерджиева, бивш началник на Регионалното управление на образованието в Смолян и бивш общински съветник на Смолян.
  • Намери ли някой хитър начин да заобиколи решение на Общински съвет?
  • Дали не ни пускат за пореден път по пързалката? Какво се случва, само можем да гадаем, както и кои фирми ще наддават в публичната продан. Да се надяваме, че всичко това е за добро! Току виж цената на парцелите скочи в пъти на търга и общината погаси задълженията си към фирмата, пък и остане някой лев за пързалка…

Продължаваме да следим казуса и ще ви информираме как се развива той.
Печелившият ще стане ясен на 11.01.2023 г. Губещият е ясен отсега – Община Смолян!

https://sales.bcpea.org/upload/259095/doc02896820221121135715.pdf

Текстът е от поста на Емил Келешев във Фейсбук (Заглавието е на „Отзвук.БГ“)

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!