Култура

Гледайте на живо днес от 19.00 часа пиесата „Ничии бабички“ от сцената на РДТ

Днес от 19.00 часа „Отзвук.БГ“ ще излъчи на живо на страницата си сценичното четене на пиесата на Иван Димитров „Ничии бабички“. Текстът ще бъде представен от актьорите Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Десислава Минчева-Тодорова, Румен Бечев и Атанас Найденов.

„Последната седмица хванаха тази двойка от Калифорния. Давали стаи под наем на стари хора, убивали ги, заравяли ги в двора, осребрявали социалните им осигуровки. Е, първо ги измъчвали, не знам защо. Може би телевизорът не е работел.” („Няма място за старите кучета”)

Това е сложил Иван Димитров за епиграф на пиесата си „Ничии бабички“, пиеса за насилието и липсата на доверие. По думите на драматурга това е история за „две бивши кариеристки и бивши агентки на тайните служби, убивали хора неведнъж, които са се отказали от възможността да имат семейство. Сега те двете са своето семейство. Сега те имат единствено себе си. Сега те са „НИЧИИ БАБИЧКИ“.

Иван Димитров е автор на една стихосбирка, два романа, два сборника с разкази, повече от 10 пиеси, две от които са поставяни – „Очите на другите“ – в Ню Йорк и в Народния театър „Ив. Вазов“, а „Извънземното“ – в Театър „Възраждане“.

Днешното излъчване е трето поред и е по инициативата на смолянския театър, наречена „Родопски дебют на театрални текстове“ (#рдтт). Тя бе стартирана по време на извънредното положение, обявено във връзка с епидемията с COVID-19. „Отзвук.БГ“ подкрепи проекта на Родопския театър като се ангажира безплатно с излъчването на живо на сценичните четения.

Първата пиеса, излъчена на живо, бе „Тъпа пиеса“, на Ованес Торосян, която може да видите тук.

А второто сценично четене – на пиесата на Стефан Иванов „Без мен“ – тук.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close