Здраве

Детско отделение в Смолян затваря заради липса на кадри

Детско отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ ще бъде затворено временно поради невъзможност да осъществява дейност, съобщиха от здравното заведение. За ситуацията са уведомени министърът на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Районната здравно-осигурителна каса. Причината за създалата се ситуация е липса на лекари и невъзможността да се покрие месечният график.
Наскоро се пенсионираха началник-отделението и още един лекар, другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

„Известен е проблемът с педиатри в национален мащаб, като за регион Смолян в момента той е изключително тежък. През месеците декември, януари и февруари отделението продължи да работи с лекари от други лечебни заведения. Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите. Въпреки положените усилия и водените разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията на медицински стандарт по педиатрия“, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

За спешните случаи приемното Спешно отделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани съгласно стандарта. Тези, на които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на област Смолян, с разкрито отделение по педиатрия от първо ниво на компетентност, т. е. МБАЛ – гр. Мадан.

Обновеното детско отделение в МБАЛ – Смолян

Ръководството на болницата се надява с подписването на Новия рамков договор да се приложи текстът от чл. 263 на НРД 2018, който дава възможност на общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, да сключват договор с болницата. На територията на община Смолян и областта работят много общопрактикуващи лекари със специалност „Педиатрия“ и по този начин би било възможно да се реши проблемът при тяхно съдействие.

Ръководството на болницата изразява огромното си съжаление за създаденото неудобство за пациентите и продължава да работи за решаване на проблема.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД д-р Марин Даракчиев прерязват лентата на обновеното детско отделение през ноември 2015 г.

През 2015 година Детското отделение бе напълно обновено с пари от Министерство на здравеопазването. Общата стойност на ремонтите дейности, извършени от смолянската фирма „Красин“, бе 240 000 лева. Отделно стойността на доставеното болнично оборудване и мебелното обзавеждане надхвърли 40 000 лева.

Advertisement
Back to top button
Close
Close