Advertisement
КУЛТУРА

Бабинден в Унгария – как българите там пазят родните обичаи

В неделя, на 29 януари, за пореден път жените от общността ни се събраха да отпразнуват Бабинден в Българския културен дом. Залата беше изпълнена с детска глъч и женски смях, с радостни срещи между стари познати и с посрещането на новородените. Тази година те бяха петнайсет, родени миналата година или по време на пандемията. На възраст от няколко седмици до годинка малчуганите седяха притихнали в майките и търпеливо понасяха благословиите, обредното помазване с мед и масло, закичването с червен конец – на момичетата, за да са им дълги и гъсти плитките и на момчетата за да имат брада и мустаци.
Всяка майка представи своето дете, каза името и възрастта му. Всяко дете получи подарък от общността – по кат дрешки, играчка и сребърно кръстче. Дарена беше и бабата – Естер Новакова, която извърши ритуала над дръвника и помаза бебетата. С пешкир, сапун и цветя както е по стара традиция беше дарена и Виолета Фратер, която като многогодишна акушерка беше написала стихотворение, с което поздрави майките за празника. В програмата участваха Агнеш Весели, която изпя прекрасно и завладяващо две народни песни съпровождайки си на китара. Сестрите Лили и Ника Пап и Виктория Катона изпълниха няколко песни в съпровод на Атила Шимон. А фолклорна група „Зорница“ ни поднесе китка от народни песни и няколко танца. Жените от фолклорната група са от години най-активните участници в празника, не само заради програмата, с която участват, а и защото се включват много активно и в кулинарния конкурс.
Журито в състав Емилия Цветкова, Надежда Пейкова и Павлина Бонева имаше нелесна задача. Трябваше да вкусят от 47 ястия, за да излъчат първенците в четирите категории: предястие, основно ястие, десерт и традиционно ястие. Задачата беше трудна, защото и всички присъстващи установиха, че общата трапеза беше изпълнена с прекрасни ястия приготвени за празника с любов и мерак.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!