НА ФОКУСТемида

Адвокати от Смолян протестираха пред Висшия адвокатски съвет с искания за оставки

Адвокати от Смолян заедно с техни колеги от цялата страна днес протестираха пред сградата на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) в София. Те поискаха оставката на ВАдС и на председателя Ралица Негенцова, както и провеждане на избори за подмяната на състава на Съвета. Адвокатите поискаха и оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Организатор на протеста е инициативен комитет „За промяна“ от адвокатските колегии в Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Благоевград. Те настояват да бъде изпълнено решението на Общото събрание на адвокатите от страната, проведено на 22.02.2020 г., когато председателят на Висшия адвокатски съвет и целият Висш адвокатски съвет „получиха категоричен вот на недоверие от българските адвокати“.

Протестиращите се обявиха за силна, независима и самоуправляваща се адвокатура

„За да сме силна адвокатура, ние трябва да изчистим нашата си къщичка. За да има баланс в съдебната система, трябва да има силна адвокатура. Адвокатурата е естественият коректив на съдебната система, на изпълнителната власт, на законодателната власт. Протестиращите обмислят да отложат десетки дела в знак на протест.“ – каза на протеста председателят на Контролния съвет на Адвокатска колегия – Смолян, Елена Радева.

Протест на адвокатите пред ВАдС

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в Петък, 24 юли 2020 г.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Достойна адвокатура се прави с достойни хора….в случая няма как да стане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close