ГОРЕЩА ТЕМА

60 нови с коронавирус в Смолянска област за последните 24 часа

60 са дали положителни проби за Covid-19 в Смолян през последните 24 часа, сочат данните от единния информационен портал. Те са най-вече от завода за автомобилни части „Хроновски“ в град Смолян, където по инициатива на работодателя в петък започна масов скрининг на всички работещи в предприятието.

58 са инфектираните с коронавирус служители на завода, от тях жители на община Смолян са 21, останалите са от съседните общини Мадан и Рудозем, каза пред БНТ тази сутрин кметът Николай Мелемов. С Covid-19 са 17 жители на община Рудозем, работещи в смолянското предприятие. Това става ясно от обръщение на кмета на Рудозем Румен Пехливанов на сайта на Общината.

„Няма никаква драма, в инфекциозното отделение на болницата има 12 пациенти. Трябва да свикваме, така ще е. Иска се повече дисциплина и спазване на мерки, иначе няма нищо драматично в цялата ситуация. Мерките са достатъчни, не можем да учудим света с нови мерки, трябва да се спазва дистанция и да се прави дезинфекция.“ – заяви Мелемов. Според кмета на Смолян, ако се тестват 100%, както е в този случай, и в другите градове ще излязат подобни случаи.

„Ние в момента сме се фокусирали върху предприятието, за което чешкият собственик е създал много добри условия. Ние проверихме. Всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работа. Дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят в закритите пространства с маски. Те най-тясно контактуват през почивките, обедната почивка, след това при транспорта. Затова правилно са спрели този начин на придвижване.“ – каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Беше много точен кметът на Смолян. Първо че няма драма, и там се повтарят процентите, които ние си знаем. Едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми. И то такива, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5 процента от хората стигат до болница.“ – каза още доц. д-р Кунчев.

От заразените с коронавирус служители на завода, които към момента са 58 според кмета на Смолян, а според неофициална информация, тиражирана от Нова телевизия, са 87, само един е в болница, и то в добро общо състояние.

Днес „Хроновски“ възстанови производството си при едносменен режим. На работа са около 220 души при засилени мерки за безопасност, съобщи пред Нова телевизия оперативният директор на предприятието Костадин Христов. Работниците са с шлемове и предпазни маски, влизат и излизат в завода през няколко входа и изхода, има дезинфекция на работното място, увеличен е броят на почивките, за да се намали струпването на хора, храната от столовата се предоставя опакована и в пластмасови съдове, измерва се температурата на всеки един при постъпването на работа и
още два пъти по време на смяната.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close