Advertisement
ЗдравеНОВИНИ

4 955 болни с диабет са под диспансерно наблюдение в Смолянска област, към края на 2022 г.  

4 955 болни с диабет тип 1 и тип 2 са под диспансерно наблюдение от личния лекар в Смолянска област към края на 2022 г.  Данните са на РЗИ – Смолян, във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

От здравната инспекция отбелязват, че захарният диабет е хронично заболяване, което в наши дни е с мащабите на епидемия – от него страдат над 360 милиона души по света. По данни на Министерството на здравеопазването с диабет са около половин милион българи, от тях  40% не знаят за това.

Тази година темата на Световната здравна организация за Световния ден за борба с диабета е „Справедлив достъп до грижа за хората с диабет“. Целта е да се подчертае необходимостта от достъп до основни аспекти на грижата за хората със захарна болест, включително повишаване на тяхната осведоменост за начините за предпазване от усложнения от заболяването. Редовният самоконтрол намалява този риск с 35%.

„Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог от хората в риск от заболяването – тези с генетична предразположеност и с наднормено тегло. Диагностицираните пациенти трябва да посещават специалист най-малко веднъж на 6 месеца. Съществено е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория, както и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Лечението на болестта е комплексно и включва контрол на нивото на кръвната захар, но и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване”, подчертават от здравната инспекция.

Според изследвания рискът от диабет се понижава с 58%, ако се създадат здравословни навици на хранене и движение, поддържа се нормално телесно тегло и не се пуши. При вече развит диабет, освен спазването на стриктен хранителен режим с контрол върху  съдържанието на въглехидрати и мазнини, съществена роля играе добрата физическа активност. Непосредственият положителен ефект от движението е понижаването на инсулиновата резистентност и нивото на кръвната захар. В дългосрочен план ползите са контрол върху теглото, намаляване на гликирания хемоглобин, подобряване на липидния профил и трайна промяна на чувствителността на организма към инсулина. „Според някои медици „ходенето е най-доброто лекарство за диабета“ – при диабетно болните, които ходят поне 2 часа седмично, рискът от смъртност спада с близо 40%”, обобщават от РЗИ.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!